Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 10. 2013. 14:42 >> 17:15

ZAJEDNIČKI NAPORI

Posvećeni očuvanju kulturne baštine

Crna Gora je na putu ka Evropskoj uniji intenzivno posvećena zaštiti predjela koji su osnova identiteta i kontinuiranog razvoja i očuvanja lokalne kulturne baštine, poruka je sa otvaranja 13. sastanka Savjeta Evrope za implementaciju Evropske konvencije o predjelima koji se održava na Cetinju.

 

Ministar održivog razvoja i turizma Barnimir Gvozdenović istakao je da je Crna Gora, zajedno sa drugim članicama Savjeta Evrope, prepoznala predio kao osnovu Evropskog identiteta, a Konvencija o predjelima, čiji smo potpisnici, predstavlja i osnovu za kontinuiarni razvoj i očuvanje lokalne kulturne baštine.

„Zadatak Ministarstva održivog razvoja i turizma je da pitanju planiranja predjela pristupi sa posebnom pažnjom, kako bi se jedinstveni karakter prostora balansirao i razvijao. S tim u vezi ministarstvo je u "Reformi politike uređenja prostora", između ostalog, kao ključne ciljeve prepoznalo očuvanje identiteta prostora i prepoznatljivosti crnogorskih predjela kao i evropska prostorna integracija“, rekao je Gvozdenović.

Generalna direktorka Direktorata za prostorno planiranje Sanja Lješković Mitrović ukazala je da je Crna Gora ratifikovala Evropsku konvenciju o predjelima 2008. otkada je intenzivno posvećena zaštiti predjela.

"Crna Gora je sebe deklarisala kao evropsku i ekološku državu i jedna smo od rijetkih zemalja koja ima Ministarstvo odživog razvoja i turizma i veoma je bitno da se u tom ministarstvu primjenjuje integralni pristup prostoru. Stoga smo posebno posvećeni implementaciji konvencije o predjelima Savjeta Evrope, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, kroz umrežavanje relevantnih institucija i njihovih aktivnosti", kazala je Lješković Mitrović.

Direktorica Direktorata za demokratsko upravljanje Savjeta Evrope Kaludija Lucijani je pozdravila napore Crne Gore na primjeni Konvencije o predjelima.

"I zaista cijenim ne samo ljepote predjela Crne Gore, već i diverzitet, što je još važnije za mene entuzijazam koji vaša zemlja pokazuje ka EU", naglašava Lucijani.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović ističe da je i Prijestonica posvećena zaštiti predjela na lokalnom novou.

"A kada govorimo o ovakvim temama, neizbježno je pitanje što mi – bilo da je riječ o lokalnim ili državnim vlastima, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima – možemo uraditi kako bi pokazali odgovornost i pažnju usmjerenu u cilju zaštite identiteta prostora. Zbog toga, vjerujem da ćemo se saglasiti da urbanističke politike treba da budu posebno povlađene predjelima, jer samo na taj način, kao konačan rezultat, imaćemo kontrolisano i održivo planiranje, što nadalje vodi ka očuvanju prirodnog, a time i kulturnog identiteta", rekao je Bogdanović.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније