Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 10. 2013. 10:16 >> 10:24

IZLOŽBA U BRISELU

Crnogorska umjetnost u Evropskom parlamentu

U galerijskom prostoru Evropskog parlamenta u Briselu sinoć je otvorena izložba savremene crnogorske umjetnosti pod nazivom “Prisutnosti – zone iluzije”, koja je realizovana u saradnji Ministarstva kulture, Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj Uniji i Alijanse Liberala i Demokrata za Evropu.

 

„Ambasador Ivan Leković, šef Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj Uniji otvarajući izložbu izrazio je zadovoljstvo saradnjom na realizaciji izložbe i istakao značaj kulture u procesu evropskih integracija. Podsjetio je na važnost predstojećeg otvaranja Poglavlja 23 i 24 u okviru pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ambasador Leković je, navodi se, kazao da izložba nosi originalnost i savremenost crnogorskih umjetnika, te tako i odražava težnje građana Crne Gore da se još više približe Evropi

Na otvaranju se velikom broju prisutnih predstavnika diplomatskih misija obratio i Ivo Vajgl, evropski poslanik iz Grupe ALDE - Alijanse Liberala i Demokrata za Evropu, i istakao da mu je kao velikom prijatelju Crne Gore posebno zadovoljstvo da u Evropskom parlamentu budu predstavljene izvanredne ideje mladih umjetnika kroz nekonvencionalnu postavku.

„U Briselu su postavljena djela likovnih umjetnika mlađe generacije, 26 radova novije produkcije nastalih prethodene i početkom ove godine, a kojima se promišlja kroz forme i u kontekstu izvan klasičnog izraza i konvencionalne umjetničke prakse“, navode iz tog resora.

Zastupljeni su, kako se ističe, radovi Natalije Vujošević, instalacija pod nazivom “Cirkus” i serija od četiri rada iz ciklusa “Mini golf” u tehnici crtež na drvenom panelu, Igora Rakčevića koji je predstavio četiri rada u tehnici stensil, a iz ciklusa “S anđelima”, Tadije Janičića koji izlaže poliptih “Medvjedi” rađen u tehnici ulje na platnu, kao i osam digitalnih printova Jovane Vujanović iz serije “Efemera”, te slika u tehnici ulje na platnu Damira Hodžića.

Kustos izložbe bio je Boris Abramović, savjetnik za likovnu umjetnost u Direktoratu za kulturno umjetničko stvaralaštvo.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније