Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

10. 02. 2020. 11:43 >> 11:42

U BIJELOM POLJU

Predstavljena knjiga Gordana Čampara

Knjiga “Pregršt suza i dva pisma” Gordana Čampara predstavljena je sinoć bjelopoljskoj književnoj publici.

Sve ono lijepo u životu Gordana Čampara je skrajnuto u  odnosu na bijes i jad u njegovoj prvoj knjizi poezije”Pregršt suza i dva pisma” u kojoj se našlo mjesta i za “Neposlata pisma iz Sarajeva”.

Čamparov prvjenac je predstavljen bjelopoljskoj književnoj publici uz ilustracije akademskog slikara Pera Nikčevića.

“Iako u kniizi dominiraju tužni momenti, uopšte nijesam bio tužan dok sam ispisivao te, kako se najčešće kaže, sjetne djelove svoga života. Možda je to tako što u poeziji nije prisutna samo moja srdžba i patnja, već i mojih prijatelja, pisao sam umjesto njih, saživio sam se sa njima i patio sa njima”,kazao je Gordan Čampar na promocji svoje knjige.

Predstavljajući Čamparev prvjenac, poznati pisac Mirko Rakočević je autorovo djelo  okarakterisao kao moazik sačinjen od proze, odnosno dnevničkih zapisa, poezije, a crteži  Pera Nikčevića omogućavaju potpun doživljaj svima koji se odluče da pročitaju knjigu.

“Prvi Čamparevi književni tragovi dovoljno jasno ukazuju da oni neće tako brzo nestati već će se i produbiti i proširiti. Njegova kniževna  zrelost  će ga,sasvim je sigurno, inspirisati da  još mnogo toga stavi na papir i potvrdi da smo dobili još jednog dobrog pisca. On stvara modernističku poeziju slobodnog stiha, a svaka njegova pjesma nosi jasne poruke i zato je važno pročitati od početka do kraja kao bi čitalac knjigu doživio na pravi način”,istako je Rakočević.

Autorova poezija  je faktički sama po sebi vukla crte po papiru i na taj način sama sebe oživljavala, kazao je Pero Nikčević koji je za ovu priliku stigao iz Pariza, gdje živi i stvara.

“Sve te slike nastale su dok mi je Čampar čitao svoje stihove tako da sam ja na poseban način ušao u njegovu poeziju, ili bolje rečeno dušu koju sam pronašao u njegovoj priči koja je dosta slična  nekim mojim ličnim događanjima, a koje  nijesam imao sluha da iskažem  kroz poeziju onako kako sam je osjetio”,naglasio je Nikčević.

Njegova osjećanja uglavnom su vezana za ženu i knjigu pa on ženu doživljava kao nepročitanu knjigu koja je za njega misterija koju je pokušao da dodirne sa nekoliko linija.

Dio tih linija koji na prelijep način oslikavaju ženu koja u rukam drži knjigu ili je ona tu negdje u njenoj blizini kraslile su galeriju u bjelopoljskom Centru za  kulturu gdje je predstavljena Čamparova knjiga, koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju podgoričke izdavačke kuće “Unireks”.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније