Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

24. 01. 2020. 11:43 >> 11:41

BARSKI LJETPIS

Dobričanin oduševio barsku publiku

Nastupom crnogorskog gitariste Petra Dobričanina, u Dvorcu kralja Nikole u Baru, sinoć je počeo je i muzički segment treće Zimske scene „Barskog ljetopisa“.

Kako su saopštili organizatori, Barska publika pokazala je proteklog četvrtka da ima sluha i interesovanja za klasičnu muziku i u, do posljednjeg mjesta ispunjenoj sali Dvorca kralja Nikole, gromoglasnim aplauzima je pozdravljala gitaristu, kao i njegove goste, nakon svake odsvirane kompozicije.

Otvoriti sezonu koncerata, te prvi put nastupiti na ovom Festivalu, Dobričanin kaže da je velika čast.

„Zaista mi je bilo udobno sve vrijeme na sceni, i zaista mi je velika čast da otvorim koncertni dio jednog ovako velikog festivala. Prvi dio koncerta kadasam svirao solo, tu je bila neka malo ozbiljnija muzika, a drugi dio koncerta kada smo nastupili kao trio je prilagođen široj publici“, kazao je Dobričanin i dodao da Crna Gora ima puno kvalitetnih muzičara kojima fali više nastupa.

Ovaj profesor gitare, rođen je u Podgorici gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi Srđana Bulatovića, kod kojeg je završio i Muzičku akademiju na Cetinju. Kao jedanaestogod¬šnjak je održao prvi solistički koncert i od tada veoma uspješno nastupa kako u zemlji, tako i u regionu.

Kao pedagog ističe da su posvećenost i vježba siguran put do dobrih rezultata.

„Pedagog može da usadi ljubav prema instrumentu. Ono što ih tjera da nastave sa gitarom je vježbanje, rad na času, konstantno napredovanje i to se njima sviđa kad osjete da napreduju, to ih motiviše. Radim kao pedagog već 12 godina i taj rad u nekom periodu zaista može da bude inspirativan, kada dobijete odgovor od djeteta koje vježba, uprkos tome što mi oduzima više vremena. Želio bih da sam više posvećen instrumentu i da vježbam. Vježbe nikad dosta“, zaključio je Dobričanin.

Njemu su se kao specijalni gosti na koncertu pridružili gitaristi Dražen Joković i Marko Prentić, i na oduševljenje publike odsvirali neke od najljepših kompozicija pisanih za gitaru autora Astora Pjacole, Rolanda Dajensa, Paka de Lusije. Publika je dva puta na bis pozvala ovaj trio, a prema riječima Prentića, to ukazuje na dobar početak ove saradnje.

„Drago mi je da je početak naše priče, ovog tria, počeo baš ovdje. Ovo je jedan od ozbiljnijih festivala. Večeras smo se odlučili za jednu energičniju varijantu, između ostalog i kompoziciju Paka de Lusije, jednog od najvećih gitarista svih vremena, uzorom svih nas.Ideja je da se repertoar sastoji od nekih popularnih kompozicija, da se ta ljubav širi i da dugo traje“, zaključio je Prentić.

Pod sloganom „Četvrtkom u Baru“, sljedeće nedjelje publici će se u Gradskoj knjižari predstaviti književnica Slavica Milošević.

Shodno ustaljenoj praksi, sve informacije o programima i aktuelnostima trećeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ publici su dostupne putem medija, na društvenim mrežama i posredstvom sajta barskiljetopis.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније