Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 02. 2013. 15:10   >>  15:10

OPENCULTURE.COM

Filmska remek djela besplatno na internetu

Više od 500 filmova različitih žanrova, uključujući klasike drame i komedije, horor, vestern, nijeme filmove, dokumentarce i animirana ostvarenja, dostupno je za besplatno gledanje na internetu.

 

 

Tu uredno raznovrstanu bazu besplatnih filmova nudi sajt Openculture.com koji ima i niz drugih korisnih sadržaja, kao što su kursevi jezika i e-knjige.

Novost u ponudi je izbor filmova uticajnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog (1932-1986), uključujući “Ivanovo djetinjstvo” (1962), lirsku priču o doživljajima u snovima 12-godišnjeg dječaka, obavještajca na Istočnom frontu. Taj film nagrađen je Zlatnim lavom za debitantsko ostvarenje u Veneciji 1962. godine.

Tu su i “Ogledalo” (1975), “Rubljov” (1969), “Solaris” (1972) i “Stalker” (1979), a moguće je pogledati i tri studentska filma Tarkovskog koji je sam za sebe svojevremeno rekao da je najbolji sovjetski reditelj poslijeratnog perioda, ali je njegov uticaj bio primijetan i van granica Sovjetskog Saveza. Hvalile su ga i kolege kao što su Ingmar Bergman i Akira Kurosava.

Filmovi Tarkovskog samo su dio kolekcije Free Online Movies, koja sadrži i ostvarenja Alfreda Hičkoka (Hitchcock), Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin),i filmove sa Džonom Vejnom (John Wayne), izbor dobitnika Oskara, klasike naučne fantastike, vesterna...

Misija sajta "Open Culture" je da okupi na jednom mjestu visoko kvalitetne umjetničke i edukativne medijske sadržaje koji su inače rasuti po internetu, ali ih nije lako pronaći. Cilj tog sajta, osnovanog 2006. godine, bio je da centralizuje sav taj sadržaj i omogući pristup svima koji su zainteresovani.

Filmovi i svi ostali sadržaji ne nalaze se zapravo na sajtu "Open Culture", već su linkovima povezani sa njim. Osnivači tog sajta trude se da poštuju autorska prava i njihovu bazu čine zato sadržaji koji su inače dostupni na internetu, pa su tako filmovi Tarkovskog dio baze koju je na sajtu "Jutjub" postavio "Mosfilm".(SEEcult.org)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније