Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG

11. 01. 2020. 07:03 >> 07:28

U CNP-U 21. JANUARA

Očekuju veliki uspjeh opere "Boemi"

Opera "Boemi" Đakoma Pučinija biće premijerno izvedena 21. januara u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o zajedničkom projektu italijanske fondacije "Pučini", Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Muzičkog centra. U toku su probe i postavljanje scenografije.

Priča o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima i njihovim nesrećnim ljubavima prikazana je na svjetskim pozornicama, a u Crnogorskom narodnom pozorištu publika će je vidjeti 21. januara.

"Već godinu dana radimo na ovom projektu i naravno da mi je velika čast i pjevati ovdje "Boeme" i takođe biti jedan od organizatora. Mnogo smo se trudili, mnogo smo radili i očekujemo veliki uspjeh", kaže sopran Ivana Čanović.

Crna Gora nema opersku kuću, pa zato i rijetko imamo priliku da upoznamo to scensko-muzičko djelo. Za Oliveru Tičević, koja karijeru uspješno gradi u Oslu, pjevati u našem nacionalnom teatru je odgovornost, ali prije svega radost.

"Ovdje su naši najbliži i imamo neki čak i istorijski momenat kada se opera donosi u Crnu Goru da pokažemo upravo ono što je najbolje, a pogotovo kada mi koji smo odavde možemo da pokažemo, eto, šta smo mi radili, na čemu smo radili, da pokažemo prosto i ono najbolje od nas", kaže sopran Olivera Tičević.

Italijansku operu režira Andrea Tokio, koji ističe da, bez obzira na to što nemamo iskustva u operskoj produkciji, ne zaostajemo za evropskom.

"Pjevači su birani u odnosu na njihovo iskustvo i profesionalnost. Veoma sam zadovoljan, jer ne samo što su dobri vokalno, izvanredni su i glumci i to je za mene jako bitno jer je pokret na sceni jedan od glavnih faktora. I direktor pozorišta i ja smo željeli da ovo bude klasično čitanje, pa će “Boemi” biti tradicionalna opera", rekao je reditelj.

Uz operske pjevače iz Crne Gore i Italije, u operi "Boemi" će nastupiti i mješoviti i dječiji hor, uz pratnju nacionalnog Simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Alberta Veronezija. Nakon premijere, opera "Boemi" biće izvedena 23.i 25. januara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније