Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

18. 12. 2019. 12:39   >>  12:40

PROJEKAT AGRO DIZAJN

Brendiranje hrane povezalo poljoprivrednike i umjetnike

Rezultati projekta ministarstava kulture i poljoprivrede, Agro dizajn – crnogorska kultura hrane, za 2019. godinu, koji ima za cilj brendiranje vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije, a u svrhu jačanja turističkih i kulturnih potencijala, predstavljen je danas u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture.

Ovaj podprogram, koji se već treću godinu zaredom realizuje u okviru Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, uspješno uvezuje kreativnu zajednicu sa poljoprivrednim proizvođačima.

Kako je naglašeno, od 2017-te godine kada je program pokrenut, u svakoj crnogorskoj opštini su održane tematske radionioce na kojima su predstavljene mogućnosti saradnje sa kreativnim sektorom u cilju brendiranja vrijednosti Crne Gore u cilju očuvanja tradicionalnih proizvoda i metoda proizvodnje hrane.

"Agro dizajn – crnogorska kultura hrane pruža podršku proizvodnjama koje svrstavamo u manje ili proizvodnje srednje veličine, a koje ne raspolažu budžetima za adekvatno brendiranje proizvoda. Zato je ovaj program u proteklom periodu izradio više kompletnih vizuelnih identiteta sa podbrendovima koji se danas mogu vidjeti na rafovima trgovina.
Predstavljeni su već zaživjeli brendovi Hadži, Ramar i mnogi drugi koji su na ovaj način uspostavili svoj marketinški pristup i osigurali sebi prepoznatljivost i jedinstvenu tržišnu poziciju", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Na današnjoj prezentaciji, istaknuta je upotrebljivost informacija koje poljoprivrednici dobijaju od predstavnika Ministarstva poljoprivrede kroz ovaj podprogram, a tiču se obaveznih standarda prilikom pakovanja i brendiranja proizvoda, politika i oznaka kvaliteta, kao i geografske oznake porijekla. Takođe, bilo je riječi i o značaju korišćenja baze podataka koja je nastala mapiranjem sadržaja i aktivnosti koje referišu na različite oblasti nacionalnih vrijednosti u svrhu kreiranja unikatnih proizvoda.

Predstavljeni su uzorci pakovanja čiji je dizajn imao polazište u obrascima karakterističnih komada kulturne baštine, a koji ovako inkorporirani u dizajn ambalaže imaju jedinstvenu likovnu vrijednost, nadilaze svakodnevnu upotrebu i funkcionišu kao autentični suveniri.

"Osamnaest naljepnica za šest vrsta čajeva pod brendom 'Tea from ME', koje su dizajnirale studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti Lana Bulatović, Ana Mitrović, Jovana Mrvaljević i Anđela Mrvošević, pod mentorstvom profesorica Ane Matić i Adele Zejnilović, predstavljaju uzorke procesa koji se odvijao tokom 2019-te godine. Profesorice i studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja su govorile o kreativnom procesu i ujedno pozvale zainteresovane proizvođače da svoje proizvodne kapacitete prijave za učešće u programu za narednu godinu", ističe se u saopštenju.

Poziv za učešće u programu Agro dizajn – crnogorska kultura hrane za 2020. godinu poljoprivredni proizvođači mogu potražiti na web sajtovima Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja već od naredne nedjelje pa sve do 17. januara kada se poziv zatvara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније