Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 12. 2019. 14:26 >> 14:31

KNJIGA ČEDOMIRA LJEŠEVIĆA

"Enciklopedija dvoumlja" - preispitati društvene procese

Novinar i publicista Čedomir Lješević izdao je knjigu "Enciklopedija dvoumlja" u kojoj prilazi stručno, naučno i studiozno izučavanju problema sa kojima se suočavamo i ukazuje na potrebu preispitivanja društvenih procesa.

Poruke "Enciklopedije dvoumlja" su crnogorske i multinacionalne u mjeri u kojoj se mogu smjestiti u istorijsku, državnu, nacionalnu, vjersku i kulturnu i intelektualnu vertikalu, u granice Crne Gore kao dijela velike Evrope.

"Ljudska vrsta, nažalost, i dalje putuje primitivno-životinjskim smjerovima dominacije, kolonizacije, uzurpacije, asimilacije, okupacije, getoizacije, globalizacije. (...) Na svu sreću Crnogorskog naroda, i drugih naroda i etničkih grupa kojia je Crna Gora mjesto rađanja i umiranja, i pored hiljadugodišnjeg ratovanja za "slobodnu zlatnu", u treći milenijum ulazi međunarodno priznata, ograničeno nezavisna, minorno suverena i kao članca najveće vojno-političke NATO-alijanse zaštićena", navodi Lješević.

Lješević u knjizi spominje oko 2000 ličnosti.

"Subjektivno su se u ovom rukopisu našli velikani crnogorske istorije i temeljnici crnogorske civilizacije, države, crkve, nacije i kulture - kneževi i krlajevi Vladimir, Vojislav i Mihailo Vojilsavljevići, knjaz i kralj Nikola Petrović Njegoš, predsjednik i maršal Jugoslavije Josip Broz Tito i predsjednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović, jer su Crnu Goru slobodom i nezavisnošću darivali i međunarodno udostojavali."

Čedomir Lješević rođen je 8. novembra u Tomićima, Crmnica, Virpazar.

Novinarstvom se počeo baviti u omladinskoj štampi u Sarajevu. Prošao je sve profesionane stpenice od volontera, pripravnika, sardnika, urednika, glavnog urednika i direktora: "Metalurga", "Naše riječi", Radio Zenice, "Pobjede", Radio Titograda/Crne Gore, Radio-televizije Titograd (i Crne Gore). Novinarski se decenijama ostvarivao i u Tanjugu, Vjesniku, Borbi, "Sportskim novostima", "Sarajevskim novinama", Komunistu i u privrednoj štampi BiH i SFRJ.

Objavio je više od pet hiljada ekonomskih i političkih komentara, analitičkih i istraživačkih tekstova, reporterskih zapisa i više desetina hiljada dnevnih vijesti i informacija.

Osnivač je i orgnizator prve novinarske škole za mlade novinare u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније