Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ PR centar, objavila B.B. ]

10. 12. 2019. 11:47 >> 11:45

U DANILOVGRADU

Otvorena izložba "Umjetnici zavičaju"

Tradicionalna izložba "Umjetnici zavičaju" predstavlja zalog za budućnost novim generacijama i trajaće dok umjetnici uviđaju njenu važnost za afirmaciju svog rada, za crnogorsku umjetnost u cjelini, a u kontekstu njegovanja njihovog zavičaja, poručila je direktorica Umjetničke kolinije Danilovgrad, Vesna Jovović.

Izložba na kojoj je radove izložilo 39 umjetnika, otvorena je sinoć u organizaciji Umjetničke kolonije Danilovgrad u Zavičajnom muzeju, a u okviru Programa povodom obilježavanja Dana Opštine Danilovgrad.

Jovović je kazala da je rijetkost što veliki broj umjetnika potiče sa tako malog područja, "ali u duhovnom smislu posebnog kao što je Danilovgrad".

"Da je zavičaj nešto što nosimo sa sobom ma gdje bili, dokazuje i ova izložba. Dvadeseta godina djelovanja predstavlja uspjeh dostojan poštovanja", istakla je Jovović.

Direktorka Direktorata kulturno-umjetničkog stvaralaštva Ministarstva kulture Dragica Milić, kazala je da 20. jubilarno izdanje izložbe metodično prati razvoj opusa različitih autora i njihovih estetika.

"Ujedno, donosi nam i opšte naznake kretanja likovne umjetnosti u Crnoj Gori, budući da su mnogi od aktera ove izložbe danas potvrđena imena naše kulturne scene, sa međunarodnom reputacijom. Posebno raduje dvodecenijska istrajnost Opštine Danilovgrad da se, organizacijom izložbe javno transponuje kao zajednica privržena svom kreativnom potencijalu, prema kojem pokazuje poseban senzibilitet i odgovornost", istakla je Milić.

Akademski vajar Velibor Pavićević kazao je da je na izložbi izložio skulpturu u kamenu, od kamena maljata.

"To za nas Bjelopavliće ima značaja, jer veza sa zavičajem vas asocira, pogotovo ako se bavite sa vajarstvom, na kamenolome, koji su od davnina bili aktivni pa pravimo tu neku lijepu sponu", naveo je Pavićević.

On smatra da izložba svake godine biva sve bolja.

Akademski vajar Svetozar Sveto Radović kazao je da je na izložbi izložio skulpturu pod nazivom "Omaž".

"Inače, pravi naziv te skulpture je erupcija čiste forme, jednostavnosti. Jedna poruka za ove mlađe naraštaje, mlađe stvaraoce da sva veličina i u čovjeku i u umjetničkom djelu bilo koje vrste, ne samo u likovnoj umjetnosti, je u jednostavnosti. Što jednostavnije, to sve bolje. Kao i u čovjeku – što jednostavniji to mnogo bolji", rekao je Radović.

On smatra da je Danilovgrad, sa Umjetničkom kolonijom i stvaralaštvom vajara, van granica Crne Gore i Evrope.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније