Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 09. 2013. 22:31   >>  22:31

MEĐUNARODNA

Završena umjetnička kolonija "Pošćenje 2013"

Minulih jedanaest dana u živopisnom šavničkom selu Pošćenje održana je četvrta međunarodna umjetnička kolonija "Umjetnost u divljoj ljepoti".

Večeras, na završnoj večeri, u Etno selu Pošćenje gdje su umjetnici bili smješteni, priređena je izložba radova umjetnika iz Češke, Slovačke i Crne Gore. Izložbu je otvorio vlasnik Etno sela, Dragan Lalović.

"Mi u Etno selu Pošćenje punim srcem prihvatili smo umjetnike sa željom da oni upoznaju i prihvate naš način života, a sudeći po njihovim radovima, ovi mladi ljudi uspjeli su da za kratko vrijeme shvate nas, naše običaje i naše karakteristike", kazao je Lalović.

Cilj ove kolonije je prije svega bio da se nastavi tradicija koju smo započeli 2009. godine, kazao je direktor Centra za kulturu u Šavniku, Igor Šuntić.

Pored umjetnika iz Crne Gore, u radu kolonije učestvovala su četiri akademska vajara iz Češke i Slovačke.

"Nastali radovi izloženi su na otvorenom i oni ostaju Opštini, građanima i turistima da uživaju i razmišljaju o njima, da se okrenu oko sebe i razmišljaju o sebi i prirodi", kazao je Šuntić.

Umjetnici nose najljepše utiske iz Pošćenja. Matej Rizek iz Slovačke zahvalio je ljudima u Pošćenju na gostoprimstvu, priroda je, kaže, bila divna i vratiće se iduće godine. I Mihal Orsog, vajar iz Češke, najavljuje ponovni dolazak u Pošćenje. "Stekao sam dosta prijatelja u Pošćenju i Crnoj Gori. Zahvaljujem se ljudima u Pošćenju. Prvi put sam u Crnoj Gori i doći ću opet ako me pozovete", kaže Orsog.

Organizatori tradicionalnog druženja umjetnika u Pošćenju bili su Centar za kulturu Šavnik i Etno selo Pošćenje, a radni naziv ovogodišnje kolonije je bio "Pastirska estetika".

 

 

Senka Zarubica, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније