Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina; Objavila: M.M ]

04. 12. 2019. 21:05 >> 21:00

DODIJELJENE NAGRADE

Najbolji glumci Julija Milačić i Dragan Jovičić

Gran Pri (Grand Prix) za najbolju žensku ulogu na 16. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću dodijeljena je Juliji Milačić za ulogu Pauline Salas u predstavi „Smrt i djevojka“, u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica, u režiji Gorana Bulajića.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Draganu Jovičiću za ulogu Paulina u predstavi „Ay, Carmela”, u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), u režiji Roberta Raponje.

Za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu Gran Pri dodijeljen je Ani Vučković za ulogu Itane i Stevanu Vukoviću za lik Pušelje u predstavi „Gospodska krv”, u izvođenju Nikšićkog pozorišta, u režiji Slobodana Marunovića.

Nagrađeni za najbolji partnerski odnos na sceni su glumci Selma Alispahić i Dragan Jovičić, za uloge Carmele i Paulina, u predstavi „Ay, Carmela”, u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), u režiji Roberta Raponje.

Najbolju kolektivnu igru, po ocjeni žirija, pokazali su ravnopravno glumački ansambli predstave „Kauboji” Teatra Exit iz Zagreba, po tekstu i režiji Saše Anočića i predstave „Kozocid”, Gradskog pozorišta iz Podgorice, autorski projekat Vide Ognjenović.

Predsjednik žirija, reditelj Blagota Eraković, koji je sa članovima, glumcem Jovanom Krivokapićem i piscem i rediteljom Mišom Koraćom, jednoglasno odlučio o nagradama za najbolja glumačka ostvarenja, saopštio je i da je ovogodišnje festivalsko izdanje imalo visoke domete kada je u pitanju delikatni kvalitet glume.

Iskazani kvalitet, po ocjeni žirija, ogledao se u mnoštvu glumačkih izraza koji su ovaj Festival obogatili, tako da se može reći da je bio svojevrsna demonstracija i škola glume.

“Dozvoljavamo sebi da kažemo da je grad sa bogatom pozorišnom tradicijom i od skoro sa novom zgradom i profesionalnim pozorištem bio izvanredan domaćin, kako u servisiranju predstava, tako i u odnosu prema gostujućim ansamblima koji su se po sopstvenoj izjavi, iako iz različitih država i sredina, u Nikšiću osjećali kao kod kuće”, saopštio je Eraković na svečanosti u Nikšićkom pozorištu uoči uručenja nagrada.

Prema ocjeni žirija, Festival je poslije 16 godina uspješnog održavanja, kao jedinstvena svečanost glume u širim, čak i evropskim prostorima, zaslužio da se nađe na listi festivala koji su od najznačajnijeg interesa za kulturu države Crne Gore, te bi trebalo da uđe i finansijski i manifestaciono u program i brigu Ministarstva kulture.

“To ne isključuje još veću i angažovaniju ulogu Nikšićkog pozorišta i Opštine Nikšić, jer što se Festival bude širio i uzdizao u kvalitetu, to će uslovi za njegovo održavanje biti kompleksniji i zahtjevniji, čime će se uzdići i nivo i kvalitet, kako Nikšićkog pozorišta kao institucije, tako i grada Nikšića i kulturnih događanja u njemu”, ukazao je žiri.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević uručila je nagrade i proglasila je zatvorenom glumačku smotru i kazala da je scena Nikšićkog pozorišta, u proteklih šest večeri, bila epicentar pozorišne igre u regionu.

“Glumačke bravure u žanrovski raznolikim predstavama očaravale su ne samo nikšićku publiku, nego i goste”, istakla je Nikčević.

U čast nagrađenih u Nikšićkom pozorištu održan je koncert Muzičke škole “Dara Čokorilo”.
Tokom glumačkih nadigravanja od 28. novembra do 4. decembra u Nikšiću je izvedeno šest predstava u zvaničnom, takmičarskom dijelu programa, tri iz Crne Gore i po jedna iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Početak Festivala ozvaničila je predstava “Kauboji”, zagrebačkog Teatra Exit, autorski projekat Saše Anočića, dok je drugo veče obilježio “Kozocid”, Gradskog pozorišta iz Podgorice, čiji tekst i režiju potpisuje Vida Ognjenović.

Predstava “I svaki put kao da je prvi”, Kruševačkog pozorišta i Art teme iz Beograda, za koju je, po motivima “Pokojnikove žene” i “Tašane” Bore Stankovića, adaptaciju i dramaturgiju uradio Dimitrije Kokanov, a režirala Jovana Tomić, bila je na repertoaru treće večeri smotre glume.

Predstava “Smrt i djevojka” Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), čiji tekst potpisuje Arijel Dorfman, a režiju i izbor muzike Goran Bulajić, izvedena je četvrte festivalske večeri, dok je peta noć bila u znaku komada “Aj Carmela”, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), nastalog po tekstu Jose Sanchis Sinissterra, a u rediteljskoj postavci Roberta Raponje.

Takmičarski program Festivala zatvorila je “Gospodska krv” Nikšićkog pozorišta, po tekstu Marka Kavaje, a u režiji i adaptaciji Slobodana Marunovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније