Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

30. 11. 2019. 16:45 >> 16:45

NAGRADA "DIJALOGOS"

Birajmo medijski sadržaj

Danas kada sve više vremena provodimo pred ekranima, zasićeni medijskim porukama, važnije je nego ikada da biramo njihov sadržaj. O tome je bilo riječi na skupu povodom dodjele ovogodišnje nagrade “Dialogos” časopisa “Medijski dijalozi” čiji su laureati prof.dr Marko Miletić i prof.dr Mirko Ðorđević za monografiju “Od znaka do hiperteksta”.

Monografija “Od znaka do hiperteksta” proglašena je najboljom u regionu u 2018.godini iz oblasti teorije i kulture medija. Autori su prikazali istorijat komunikacije, od dimnih signala, do današnjih mreža - civilizacijski napredak, ali i prostor za zloupotrebu i manipulacije.

“Najčešće se ne shvataju ni lice ni naličje globalizacije kao planetarne ideologije 21.vijeka. Nekritički se prihvataju mediji, koji nameću vrednosni sistem u kome se umjesto slobodnih građana, “oblikuju” bezlični potrošači, marionete neoliberalnog mita”

Da ne bismo postali marionete neoliberalnog mita, neophodno je medijsko opismenjavanje, naročito mladih, poručuje predsjednik žirija i prošlogodišnji laureat nagrade “Dialogos”, profesor doktor Nenad Vertovšek. To je naročito važno zbog brzine kojom se dešavaju promjene.

“Mladi se hvataju toga, ali iz toga gube jednu etièku, jednu humanu i jednu ljudsku stranu. To je zapravo zadatak ne samo medijske pismenosti, nego i etike, sociologije medija, psihologije medija i svega onoga što je vezano uz medijske sadržaje”.

Vrijeme ubrzanog procesa digitalizacije traži stalne inovacije u oblasti medijske kulture i pismenosti, smatra i ministar kulture Aleksandar Bogdanoviæ i istièe da su za nadgradnju društva znanja neophodna kredibilna naučna istraživanja.

“Jasno je da te radikalne promjene nameću potrebu za jednom inoviranom strategijom medijskog opismenjavanja najšire javnosti, jer samo medijski pismen čovjek danas može participirati i angažovano djelovati u demokratskim procesima svoje zajednice”.

“Kreiranje javnih politika koje promovišu slobodu govora i medija su jedan od glavnih zadataka savremenih demokratija, kojima saglasno državnoj politici evropskih integracija teži i Crna Gora”.

Medijski i informaciono pismeni građani, kritički sagledavaju i analiziraju ono što čitaju, slušaju i gledaju. Zahvaljujući tome umjesto dezinformacija, senzacionalizma i spektakla, biraju sadržaje koji će ih informisati i obrazovati, poručeno je na skupu povodom dodjele nagrade “Dialogos”.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније