Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 11. 2019. 21:14 >> 21:11

U OBLASTI KULTURE

Potpisati sporazum o saradnji sa Meksikom

Prostor za saradnju Crne Gore i Meksika postoji i trebalo bi inicirati potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture u cilju uspostavljanja regulatornog mehanizma za razmjenu programa u segmentima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kazao je resorni ministar Aleksandar Bogdanović.

On je, na sastanku sa ambasadorom Meksika u Crnoj Gori Markom Antonijem Garsijom Blankom, naglasio je da će biti učinjeni dodatni napori za povezivanje institucija dvije države u oblasti kinematografije, muzike, plesa i vizuelnih umjetnosti, kao potencijalnih oblasti od obostranog interesa.

Govoreći o potencijalnom partnerstvu Crne Gore i Meksika u oblasti kulture, Bogdanović je kazao da prostor za saradnju postoji.

“U tom kontekstu trebalo bi inicirati potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture u cilju uspostavljanja regulatornog mehanizma za razmjenu programa u svim segmentima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija”, rekao je on.

Blanko je istakao da Meksiko već duže podržava projekte u zemljama regiona putem aktivnosti Meksičke agencije za razvoj međunarodne saradnje.

On je dodao da kultura predstavlja jedno od primarnih polja međudržavne saradnje, što, kako je naglasio, može u budućnosti biti i spona između Crne Gore i Meksika.

Blanko je podsjetio da Meksiko ima izuzetno razvijenu filmsku industriju, ali i da su radovi brojnih meksičkih filmskih radnika posebno zapaženi na globalnom nivou, te da postoji veliki potencijal za direktnu saradnju u toj oblasti.

Bogdanović je, kako su kazali iz Ministarstva kulture, predstavio Blanku ključne aktivnosti i programe tog resora i djelatnost crnogorskih umjetnika.

Sagovornici su zaključili da osnova za saradnju već postoji i da je potrebno dodatno razmotriti u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније