Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 09. 2013. 09:43 >> 09:44

OD 20. ČASOVA

Izložba ''Eci peci pec'' u Perjaničkom domu

Umjetnica Verica Bulatović Filipović predstaviće se večeras podgoričkoj publici izložbom „Eci peci pec“ koja će biti otvorena od 20 časova u Perjaničkom domu.

„Princip dječije brojalice „Eci peci pec“ je u osnovi novih radova Verice Bulatović Filipović. Dovodeći u vezu eliminatornu igru iz ranog djetinjstva sa metafizičkim pitanjima života i smrti, umjetnica podsjeća posmatrača na egzistencijalne istine, prećutane ili naprosto zaboravljene. Polazište radova je u fotografijama sopstvene ruke i  pseće lobanje. Kolažiranjem, dovođenjem u začudne relacije ruke kao žive tvari i lobanje kao nečega što je mrtvo, umjetnica ukazuje na krhku, nestabilnu granicu između života i smrti“, zapisala je u katalogu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

„Kolažirane radove obrađuje softverski, pakuje ih u crne kutije, a potom interveniše gestualnim crtežom poput EKG-a, rukom pisanim citatima iz Biblije, citatima Iva Andrića, aplicira rentgenske snimke, ušiva i lijepi fragmente, dodaje mreže i žicu. Krstolika forma se provlači, više ili manje vidljiva, kroz sve radove. Akumuliranjem, jukstaponiranjem i preplitanjem materijala različitih kakvoća, energija i ontološkog statusa stvara vizuelne sklopove koji nijesu slučajni, nadrealistički sudari, već su rezultat autorkine vjere da je, bez obzira na složenost i segmentiranost nas samih i svijeta u kome živimo, sve dio kružnog ciklusa“, zapisala je Karadžić.

 Verica Bulatović-Filipović je rođena 1980. u Podgorici. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2003, odsjek-slikarstvo, u klasi prof. Branislava Sekulića. Magistrirala je na istom fakultetu 2013. u klasi prof. Dragana Karadžića. Član je ULUCG-a od 2006. Do sada je imala 4 samostalne izložbe, u Podgorici, Beogradu i Cetinju. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

 Izložba se može pogledati narednih 15 dana. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније