Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 11. 2019. 20:26 >> 20:21
1

BOGDANOVIĆ U SKOPLJU

Još čvršća kulturna saradnja sa Kinom

Potpisivanjem Skopske deklaracije kulturna saradnja Kine i 17 evropskih zemalja biće još čvršća, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.Istakao je da je Ministarstvo kulture u potpunosti otvoreno i za nova partnerstva sa srodnim institucijama iz istočne i centralne Evrope, tim prije jer je apsolutno jasno kako nikad nije bilo više polja za saradnju nego danas.

Bogdanović je učestvovao na četvrtom izdanju Ministarskog Foruma saradnje u oblasti kulture između Narodne Republike Kine i država istočne i centralne Evrope, čiji je domaćin Skoplje.

Tokom skupa, kojem su prisustvovali ministri kulture iz 17 evropskih država, te predstavnici Vlade NR Kine, Bogdanović se obratio na glavnom panelu, naglašavajući kako Crna Gora i Kina od 2008. godine imaju sadržajnu saradnju u oblasti kulture.

“Zahvaljujući programima „Put svile“ i „Pojas“, pokrenutim u okviru mehanizma „17+1“, veliki broj predstavnika naših institucija i organizacija, eksperata iz svih oblasti kulture i umjetnika najraznovrsnijih profila, imao je priliku da boravi u Kini i da stekne dragocjeno iskustvo koje je doprinijelo jačanju njihovih stručnih znanja i sposobnosti”, rekao je on.

 Takođe, kako je napomenuo,u prethodnom periodu smo ugostili brojne kineske delegacije koje su imale priliku da se upoznaju sa crnogorskim potencijalom iz svih oblasti kulturno - umjetničkog stvaralaštva i dogovore konkretne oblike saradnje sa domaćim umjetnicima.

Ministar je dodao kako je inicijativa Kine o kulturnoj saradnji sa 17 evropskih država doprinijela i njihovoj međusobnoj saradnji.

"Jačanju dobrih bilateralnih odnosa dvije države, u velikoj mjeri doprinosi inicijativa koju je NR Kina pokrenula u cilju uspješnije kulturne saradnje i razmjene sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Aktivnosti prepoznate i uključene u ovaj proces kulturne saradnje, a iskazane i podržane na prethodnim Forumima ministara kulture, održanim u Pekingu, maja 2013. godine, Sofiji novembra 2015. i u Huandžou septembra 2017. godine, rezultirao je unaprijeđenim međusobnim razumijevanjem, podstakao uzajamno učenje i zajednički rad, razmjenu iskustva i najboljih praksi u očuvanju i razvoju tradicionalnih kulturnih vrijednosti i njihovo korišćenje u savremenom kontekstu “, zaključio je on.

Tokom Foruma, ministri kulture Kine i 17 evropskih država usvojili su Skopsku deklaraciju, kojom je definisan okvir saradnje tokom predstojeće dvije godine. U tom pogledu, kao polja od posebnog interesovanja naznačeni su kulturna baština, filmska produkcija, kreativne industrije i savremena umjetnost.

“Kako sam naglasio i prilikom svog obraćanja, sigurno je da postoji prostor za dodatno unaprijeđenje odnosa u oblasti kulture. Pritom, prije svega, mislim na konkretne aktivnosti i projekte koji mogu proisteći iz bilateralne saradnje, pa i na nove, vjerujem masovnije programe razmjene. Svakako, značajno je istaći i kako smo usvojili Skopsku deklaraciju, kojom su obuhvaćene brojne aktivnosti”, kazao je on.

Istakao je da je za Crnu Goru od posebne važnosti saradnja na planu kreativnih industrija, pa vjeruje kako će realizacija dogovorenih mjera biti od koristi za naše stvaraoce.

“I tokom obraćanja i prilikom bilateralnih sastanaka, posebno sam akcentovao da je Ministarstvo kulture u potpunosti otvoreno i za nova partnerstva sa srodnim institucijama iz istočne i centralne Evrope, tim prije jer je apsolutno jasno kako nikad nije bilo više polja za saradnju nego danas”, rekao je Bogdanović.

Uz ministra Bogdanovića, na današnjem Forumu su, između ostalih, govorili i predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i ministar kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Šugang.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније