Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

23. 11. 2019. 13:01   >>  13:09 2

BOGDANOVIĆ U PLUŽINAMA

"Otvoreni za podršku novim projektima"

Vlada i Ministarstvo kulture će u potpunosti podržavati i lokalne institucije, umjetnike, i smotre na ovom području, saopštio je ministar Aleksandar Bogdanović koji je posjetio Plužine i sastao sa predsjednikom Opštine Mijuškom Bajagićem i rukovodstvom lokalnog Centra za kulturu.

Tokom boravka u Plužinama, Bogdanović je naglasio kako je jedan od ključnih projekata Ministarstva kulture na tom području konzervacija nekropola sa stećcima, prevashodno kada je riječ o lokalitetu Šćepan Polja. Riječ je o, dodao je on, aktivnosti koja je u toku i kojoj će i ubuduće biti posvećena posebna pažnja.

Bogdanović i predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je zajedničkim radom obnovljena Kula Lazara Sočice, pri čemu je konstatovano kako je u narednom periodu potrebna njena valorizacija. U tom kontekstu, Bogdanović je istakao  kako je Ministarstvo kulture u potpunosti spremno da podrži buduće programe i projekte koji će biti upriličeni u tom objektu.

Razgovarano je i o radu lokalnog Centra za kulturu, te o manifestacijama koje dominantno traju tokom ljetnjih mjeseci. Na tom planu, ministar Bogdanović poručio je kako je Ministarstvo kulture otvoreno za sve kvalitetne projekte i podršku lokalnim umjetnicima - ne samo kroz nacionalne konkurse, već i u pogledu pomoći pri apliciranju za sredstva iz različitih prekograničnih fondova.

"Danas smo, prije svega, razgovarali o onome što vidimo kao budućnost kulture u Plužinama. I na tom planu je jasna poruka - Vlada i Ministarstvo će, kao i tokom proteklog vremena, u potpunosti podržavati i lokalne institucije i umjetnike, i smotre na ovom području. No, istovremeno sam poručio i da je potrebno da lokalne institucije kulture moraju početi u većoj mjeri da koriste mogućnost apliciranja za sredstva iz različitih medjunarodnih fondova, jer je i to danas jedan od važnih modela za realizaciju programa iz oblasti kulture.

Dva najvažnija projekta o kojima smo govorili, ipak, bili su nedavna sanacija Kule Lazara Sočice, te nastavak konzervatorsko-arheoloških mjera na stećcima. Saglasili smo se kako Kula Lazara Sočice u narednom vremenu mora biti valorizovana u punom kapacitetu, a kada je riječ o stećcima, naše aktivnosti biće nastavljene i u vremenu koje slijedi, to je i jedan od naših ključnih prioriteta kada je u pitanju durmitorski i pivski region," kazao je Bogdanović nakon posjete Opštini Plužine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније