Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 11. 2019. 12:15 >> 12:24
1

U 23H

Radio drama "1938" sjutra na RCG

Specijalistički rad studentkinje Fakulteta dramskih umjetnosti Ive Kasalice, radio drama "1938", biće emitovana sjutra u 23 sata na talasima Radija Crne Gore.

Glavni glumci u radio drami su studenti, a snimanje je, uz podršku urednika Kulturno-umjetničkog programa RCG Mirsada Rastodera završeno u studiju Radija Crne Gore i Radio Cetinja.

"Riječ je o zanimljivom poigravanju i ozbiljnom istraživanju mladih ljudi, koje reanimira koprodukcijsku saradnju Fakulteta dramskih umjetnosti i Radija Crne Gore, ali i ohrabrujućem umjetničkom ostvarenju u suštinskom smislu sa nekim falinkama zbog nedovoljne uigranosti. U svakom slučaju autori i akteri ove Radio drame zaslužuju našu podršku i pažnju slušalaca jer to put da zajedno , iznova oživljavamo radio dramu u Crnoj Gori", istakao je Rastoder.

Radio drama “1938” je rađena po uzoru na jednu od najpoznatijih radio drama “Rat svjetova” Orsona Velsa, iz 1938. godine, a predstavlja specijalistički rad iz Radio produkcije.

Radnja, smještena u Nikšiću, bavi se problemima, političkom scenom i životima ljudi u Jugoslaviji (prvenstveno Crnoj Gori) u vremenu neposredno pred Drugi svjetski rat.

Dobro istražen istorijski aspekat, ključan je da bi se moglo odgovoriti na pitanje “Šta bi bilo da su Marsovci sletjeli u Crnu Goru u isto vrijeme kada i u Velsovu Ameriku?”, na šta ova drama pokušava dati odgovor.

Ideja projekta je istraživanje mentaliteta Crnogoraca u vremenskom kontekstu 1938.  i u jeku tadašnjih dešavanja promišljanja o načinu na koji bi Crnogorci sagledavali problem pojave Marsovaca i kako bi to uticalo na njihov život uslovljen ratom, konstantnom borbom, glađu i nemaštinom.

Obzirom na to da je uzor jedna od “inovativnijih” radio drama tog vremena, taj projekat se takođe poigrava načinom pripovijedanja, gdje nas kroz priču vodi reporter Radija Beograd koji dolazi u Nikšić kako bi napravio reportažu o ulasku Ćira u željezničku stanicu, nakon čega njegova reportaža kreće u drugom smjeru.

Glavni glumci u radio drami su studenti, a snimanje je, uz podršku urednika Kulturno-umjetničkog programa RCG Mirsada Rastodera završeno u studiju Radija Crne Gore i Radio Cetinja.

"Riječ je o zanimljivom poigravanju i ozbiljnom istraživanju mladih ljudi, koje reanimira koprodukcijsku saradnju Fakulteta dramskih umjetnosti i Radija Crne Gore, ali i ohrabrujućem umjetničkom ostvarenju u suštinskom smislu sa nekim falinkama zbog nedovoljne uigranosti. U svakom slučaju autori i akteri ove Radio drame zaslužuju našu podršku i pažnju slušalaca jer to put da zajedno , iznova oživljavamo radio dramu u Crnoj Gori", istakao je Rastoder.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније