Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 11. 2019. 06:31 >> 06:30

SAGOVORNICI RTCG

Talenat umjetnika nije dovoljan za uspjeh

Da li je društvena atmosfera u kojoj živimo dobra za umjetnost i na koji način mladi umjetnik postaje uspješan? Jesu li za uspjeh mladih stvaralaca dovoljni samo talenat i obrazovanje ili njihova afirmacija zavisi i od drugih okolnosti? Na ta pitanja za Dnevnik odgovarali su upravo oni - mladi, talentovani i obrazovani umjetnici.

 

Kažu da je umjetničko djelo vrisak slobode i da je za kreativnost potrebna hrabrost. A imaju li mladi ljudi hrabrosti da postanu umjetnici? I to da ostanu. Talenat je nešto što nadilazi provincijalne podjele između kulturne pozicije i kulturne periferije, smatra mlada spisateljica Slađana Kavarić. No, talenat često nije dovoljan.

"U Crnoj Gori vlada zavjera mediokriteta, što znači da se sprovodi negativna selekcija koja promoviše i gura prosjek, a diskvalifikuje sve ono što je potentno da promišlja, jer promišljanje podrazumijeva da se razmisšlja kritički", kaže Kavarić.

Lejla Kašić, pjesnikinja, smatra da uz umjetnost oduvijek pod ruku idu i osporavanja, obeshrabrivanja, omalovažavanja. Nedostaje podrške, kaže ona.

"Voljela bih kada bi u našoj zemlji postojalo više načina za finansijsku podršku umjetnicima, jer ako želimo da po prvi put predstavimo naše stvaralaštvo, ipak nam je neophodan novac", kaže Kašić.

Takva situacija opterećuje, ali može biti i izazov, objašnjava Jovan Milošević čiji je posao, slikarstvo.

"Tu vrstu materijalne egzistencije nemam, radim honorarno, radim stvari koje nemaju veze sa slikarstvom, da bi egzistirao, ali nijesam ništa više ni očekivao u ovoj sredini, iskreno vam kažem. Nijesam razočaran, takvo je vrijeme. Ali to je dobra podloga za razmišljanje", rekao je Milošević.

A iz Ministarstva kulture poručuju da razmišljaju o podršci mladima.

"Upravo ove godine na niz načina, pomogli smo umjetnicima da afirmišu svoj rad i predstave ga širem auditorijumu - počev od mladih muzičara kojima smo omogućili da nastupe na najznačajnijim festivalima u državi, sve do nezavisne teatarske scene, koju smo predstavili inostranoj publici", kažu iz resora Aleksandra Bogdanovića.

No, bez obzira na programe, kampanje i poruke iz Ministarstva kulture, stav mladih umjetnika ne ohrabruje, iako su svjesni da se prilike ne čekaju.

Kašić kaže da put do afirmacije i valjanog položaja "umnogome zavisi od nas": "Ne možemo da čekamo da nas neko vuče za rukav, treba da grabimo prilike dok nam se pružaju na našem početku, a zatim će prilike tražiti nas".

A da bi biste bili uspješan mladi umjetnik ili makar da biste se mogli izraziti ovdje, smatra Kavarić, sve manje je realevantno to da li ste obrazovani a sve više da imate podršku dva kanala.

"Da imate široku mrežu poznanika, pravih poznanika, pod znacima navodnika ili da imate političku poledjinu", kaže Kavarić.

Pružanje logistike i ali i finansijske podrške mladim stvaraocima od posebnog je značaja, kažu u Ministarstvu kulture. Zato vjerujemo da će im i stavovi naših sagovornika biti jednako važni.

Anka Radović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније