Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

16. 11. 2019. 12:50   >>  13:08

BALKANSKO ARHITEKTONSKO BIJENALE

Bogdanović: Naći mjeru u spoju tradicije i inovacije

Četvrto Balkansko arhitektonsko bijenale otvoreno je danas u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Bijenala je "Decoding Balkan", a država partner je Crna Gora.

Smotru koja je okupila brojne arhitekte iz država regije, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako tema Bijenala nudi mnogo prostora za diskusiju.

Bogdanović je istakao da je skup prilika da se diskutuje o prevazilaženju izazova koji je danas zajednički imenitelj mnogim regijama u okviru Balkanskog poluostrva – kako naći mjeru i ideal u spoju tradicije i inovacije i kako dostići punu kompatibilnost između našeg impresivnog kulturnog i arhitektonskog nasljeđa i tendencija moderne arhitekture.

Ovogodišnje Bijenale trajaće tri dana, a na današnjem otvaranju prisutne su pozdravili direktor Bijenala Marko Stojanović, komesarka Balkanskog arhitektonskog bijenala za Crnu Goru dr Sonja Radović Jelovac i predsjednik Fondacije "Marčeta" Saša Marčeta, nakon čega su dodijeljene i nagrade. Priznanje za inicijativu zaštite kulturne baštine 20. vijeka pripalo je Ministarstvu kulture u Vladi Crne Gore.

Sonja Radović Jelovac predstavila je sam koncept ovogodišnjeg Bijenala.

"Nastojaćemo da sa ovog bijenala pošaljemo poruku o značaju odgovornog i uspješnog partnerstva između institucija sistema, strukovnih organizacija i naučne zajednice, u generisanju znanja, kvaliteta i zajedničkih vrijednosti, što će dijelom, sigurna sam, pokazati izloženi i prezentovani projekti", istakla je ona.

Tokom prvog dana Bijenala, prikazan je dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi "Montenegro Decoding Balkan", nakon čega je direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović govorio na temu "Zaštita kulturnog nasljeđa 20. vijeka".

Tokom sjutrašnjeg programa u bioskopu "Balkan", biće upriličena diskusija na temu "Crna Gora – internacionalizacija i vizibilnost", nakon čega će biti prikazan i projekat crnogorskog paviljona za EXPO Dubai 2020, koji će predstaviti vođa autorskog tima Matija Vuković.

Nakon toga, na Bijenalu će biti riječi i o skijalištima Crne Gore, njihovoj infrastrukturi i arhitekturi. Prezentaciju tog segmenta upriličiće dr Sonja Radović Jelovac.

U okviru segmenta "Crna Gora – institucionalno strukovna kolaboracija", glavni arhitekta Podgorice Filip Aleksić predstaviće projekat "Mikro 020", a arhitekte Ema Alihodžić Jašarović i Marko Stjepčević prezentiraće koncept "Kolektor".

U završnom dijelu drugog dana, o aktuelnim projektima u Beogradu govoriće gradski urbanista tog grada Marko Stojčić, dok će Aleksandar Zeljić govoriti na temu "Arena investicija u arhitekturi".

Bijenale će biti okončano u subotu, i to stručnom panel diskusijom "Nova konkorda".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније