Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

16. 11. 2019. 11:18   >>  11:17

U KOTORU

Otvorena izložba "ZemljoStres – 40 godina poslije"

Multimedijalna izložba pod nazivom "ZemljoStres" otvorena je juče u Galeriji Kulturnog centra "Nikola Đurković" u Kotoru.

Izložba je organizovana povodom programa obilježavanja Dana opštine Kotor, a namijenjena je mladima, a cilj izložbe je sjećanje na katastrofalni zemljotres iz 1979. godine, odnosno obilježavanje četrdeset godina od upisivanja Kotora na listu UNESKO-a.

Fotografijama sugrađanina Andrije Saulačića, nastalim neposredno nakon zemljotresa, fotografijama koje su ustupili OJU Muzeji Kotor/Galerija solidarnosti, a čiji je autor Željko Jović, ispovjestima preživjelih zabilježenim u Radio drami u produkciji Radio Beograda "Mislio sam da se ruše brda", na osnovu koje je režiser Petar Pejaković 2009. godine režirao predstavu "Muzej zemljotresa", kao i projekcijom dokumentarnog filma Aleksandre Saše Dendera, odaje se priznanje gradu Kotoru, koji se snagom ljudske ljubavi izdigao iznad posljedica prirodne katastrofe.

"Ovom izložbom, danas, sa ovog mjesta, 40 godina kasnije, negira se najčešće izgovarana rečenica tog 15. aprila 1979. godine: "Stari grad Kotor više ne postoji", navele su Milica Kašćelan i Đorđa Čolo, učenice Gimnazije Kotor, koje su u otvorile izložbu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније