Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

13. 11. 2019. 19:54 >> 19:59

OMAŽ U CANU

Kiš je najveću odgovornost imao prema sebi

Povodom 30 godina od smrti najznačajnijeg jugoslovenskog i evropskog pisca druge polovine 20 vijeka, Danila Kiša, u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti upriličen je omaž. I nakon 30 godina njegova djela se čitaju istim žarom. Ovo je veoma značajan datum kulture sjećanja na velikog pisca južnoslovenske književnosti, poručeno je na predavanju.

Danilo Kiš je rođen 22. februara 1935. godine, od oca mađarskog Jevrejina Eduarda i majke Milice Crnogorke Cetinjanke. On je bio pisac koji ima čitaoce u različitim generacijama, uvjerenjima i pogledima na svijet.

Njegovo stvaralaštvo može se najbolje opisati kao muzika svera, urezana u mikročipove, smatra Vladislava Gordić Petković i dodaje da je to opus koji u sebi sadrži nevjerovatnu spregu značenja, ideja, ali i uticaja.

 “Kiš jeste pisac metafizičke orjentacije, a moguće ga je i politički, politizovano tumačiti", kazao je književnik Radoslav Petković.

"Danilo Kiš je najveću odgovornost u književnosti imao pred samim sobom", tvrdi dramaturg i esejista Božo Koprivica.

Kiš je umro u Prizu. Govorio je da ne boluje od nostalgije. Pisac čiji su junaci bili obični ljudi i čije je djelo odoljelo provjeri vremena. Pred neminovnošću smrti, ostaje nam literatura i kultura sjećanja.

Ana Ašanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније