Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: M.M.Lj. ]

10. 11. 2019. 15:53   >>  19:36

ČUVAMO OD ZABORAVA

Pogledajte kako izgleda Muzej RTCG

Javni servis će od 27.novembra početi da koristi najsavremeniji sistem koji će nam obezbijediti vrhunski kvalitet slike, zvuka i produkcije. To, međutim, ne znači da treba da zaboravimo put koji su prošli oni koji su decenijama stvarali Radio i Televiziju Crne Gore. Njima u čast, fotografije, tehnika kojom su radili, kao i arhivski snimci biće od sjutra u Muzeju u našoj zgradi.

Stari uređaji i fotografije na ulazu u zgradu Radio i Televizije Crne Gore svjedočanstvo su snage, kreativnosti, umjetničke i istorijske vrijednosti onoga što su stvarali pioniri Javnog servisa.

“Prije svega da kažem da je naša ideja vodilja bila da sačuvamo od zaborava, trajno zaštitimo, iznesemo na svjetlo dana i javnosti pokažemo dio bogate baštine stvorene tokom 75 radijskih i 55 televizijskih godina. Istovremeno, budući da je ovo godina velikih jubileja naše kuće, željeli smo da i na ovaj način iskažemo poštovanje i zahvalnost kolegama koji su stvarali istoriju naše kuće, a time i medijsku istoriju naše države”, kazala je urednica Programskog arhiva TVCG Snežana Rakonjac.

Kustosi Centra savremene umjetnosti i Javne ustanove “Muzeji i galerije Crne Gore“ Marina Čelebić i Vladan Ivanović osmislili su prostor i podijelili zbirku u tri cjeline.

“Na jednom dijelu su prvi aparati koji su korišćeni u programu Radio i Televizije Crne Gore, ima tu i dio sa reflektorima i dio sa kamerama, ovdje u ovoj centralnoj prostoriji su predmeti koji su manjeg obima i posebno bih tu istakao i ovaj vaš TV prijemnik koji non-stop emituje, bez prekida emituje arhiv iz Radio i Televizije Crne Gore”, kaže kustos Muzeja RTCG Vladan Ivanović.

Urednica Programskog arhiva Televizije Crne Gore Snežana Rakonjac kaže da je Muzej prije svega mjesto susreta sa prošlošću zaposlenih u Radio i Televiziji Crne Gore.Vjeruje, međutim, da će zbog raznovrsnosti i bogatstva postavke, biti zanimljiv i drugima.

“Za omladinsku, studentsku populaciju, možda i za đake osnovnih škola, jednog dana kad digitalizujemo naš kompletan arhiv ovdje će moći da se pogleda željena emisija ili Dnevnik iz određene godine, tako da bi to mogao da postane i jedan centar za naučna istraživanja gdje bi audio-vizuelni dokument postao prvorazredni istorijski izvor”, dodaje Rakonjac.

Muzej Radio i Televizije Crne Gore biće zvanično otvoren sjutra u 18 sati.

 

Petra Božović, TVCG

 

  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније