Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

11. 11. 2019. 07:55   >>  07:55

U CNP-U

"Čekajući Godoa" na Velikoj sceni

Predstava "Čekajući Godoa" biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Beketovu dramu režirao je Diego de Brea koji potpisuje i scenografiju, Jelena Šušanj je radila jezičku adaptaciju, saradnica na scenografiji je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Olivera Dragojević a izvršna producentkinja Nela Otašević.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Nada Vukčević, Dragan Račić i Petar Vlahović.

Reditelj Diego de Brea o predstavi:

Beketov čovjek, sav skrhan i bespomoćan, luta dezorijentisan po tamnoj i zamračenoj zemlji bez svijetla i bez nade, bez ljubavi i bez srca. Pun je metafizičke tjeskobe i beznađa. Sam, izgubljen, prepun pitanja bez odgovora o smislu i posljednjem uzroku. S druge strane, njegov tragični osjećaj života i vlastite sudbine, njegova otvorenost ka beskonačnosti i čežnja za vječnošću, stavlja ga pred osnovno pitanje života: Da li je duša besmrtna? I, da li Bog postoji ili ne? Koja strana će prevagnuti? Razum ne može definitivno ništa razjasniti. Treba se kladiti. To nije dobrovoljno, tamo ste ukrcani.

Dakle, šta ćete izabrati? Možete da izgubite dvije stvari, istinu i dobrotu, i rizikujete dvije stvari, svoju pamet i svoju volju, svoje saznanje i svoju sreću, a vaša priroda ne može izbjeći dvoje, grešku i nesreću. Vaš razum nije ništa više pogođen bilo da izaberete jedno ili drugo. A vaša sreća? Izvagajmo dobitak i gubitak ako uzmemo Boga. Ako budete dobili, dobijate sve, a ako izgubite, ne gubite ništa.

Kladite se, dakle, da postoji, bez oklijevanja. Zbog toga, čovjek koji je prinuđen da igra, mora da okreće leđa razumu, kako bi mogao da sačuva život. Tamo gdje više nema nade, ostaje vjera, ta beskonačna kategorija koja nam poklanja jedini, pravi smisao. A vjera nije stvar razuma, prije bi se reklo da je stvar srca. Nešto slično je i sa Bogom. I njega, Boga dakle, osjeća samo srce, ne i razum. Kako je daleko, beskonačno daleko od spoznaje Boga do ljubavi prema njemu! Boga poznaju dvije vrste ljudi: oni, koji su poniznog srca i sviđa im se slabost i skromnost, i oni, koji imaju dovoljno duhovnosti, da spoznaju istinu, koliko god im ona bila neprijatna".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније