Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

09. 11. 2019. 17:49 >> 19:26

NAKON 32 GODINE

Iz Amerike se vratila u Plav i otvara galeriju

Nakon 32 godine života u americi slikarka i spisateljica Kaltrina Hoti vratila se u Plav. U rodnom selu Hoti, na 1750 metara nadmorske visine planira da otvori galeriju u kojoj će pružiti podršku i raditi sa mladim umjetnicima sa tog područija. U prilogu pogledajte dio priče o njoj, opširnije sjutra u emisiji Mostovi u 17 sati i 30 minuta.

Kaltrina Hoti, umjetnik, pisac, većinu života bila je emigrant a sada se vratila svojoj zemlji.

“Mogu reći da sebe smatram kao duša koja leti kroz vremena i traži strao gnijezdo da se vrati“, kazala je.

Nakon 32 godine života u SAD-u, ova slikarka i spisateljica planira da u Hotima, selu iznad Plava na 1750 metara nadmorske visine izgradi galeriju.

“Ovaj put vodi do starog stana, što ga mi zovemo Ljoljim stan, tu je moj otac poratsao, ja sam porasla pa čak i djeca mojeg brata. Kod starog stana ja sam riješila da napravim svoj studo koji će u stvari da bude galerija, gdje ću da promovišem radove umjetnika iz Plava i iz Hota. To neće biti tradicionalna galerija, tu će bitii slušanje muzike i ipsijanja kafe i td. I ambijent unutra će biti zanimljiv. Pa kad osoba gleda sliku da je gleda sa dušom a ne sa očima. Planiram da ovog ljeta bude veliko otvaranje”, kazala je Kaltrina.

Živjela je u Teksasu, na Floridi, u Njujorku. Izlagala je u tim državama. Kaltrinine slike u Njujork art galeriji danas dostižu cijenu 27 hiljada dolara.

„I htjela bih da kažem da sam naučila mnogo toga od umjetnika u americi, to je medjusobna podška bez egoizma, a za ovo kratko rijeme što sam ovdje primjetila sam da to naši umjetnici nemaju i kroz tu ekspriencu, sada kada sam imala izložbu na Kosovu, primjetila sam da se boje jedan drugoga raskravi među njima“, kazala je Kaltrina.

Vratila se u septembru prošle godine u Plav. Od tada je imala dvije samostalne izložbe. Po jednu u Prištini, gradu u kojem se školovala, i u Ulcinju, gradu u kojem rado ljetuje. Kaže da nema namjeru da ide nazad u Ameriku.

„Vratila sam se jer sam bila željna da čujem svoj jezik, bila sam gladna svojega naroda, kada sam riješila da se vratim ja sam znala da vrijeme radi svoje ali nijesam očekivala da Plav bude izgubljen u prošlom vremenu. Da li mi se sviđa ne, da li ću se vratiti Americi ne – ima da ostanem”, kazalaje Kaltrina.

Damir Ramović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније