Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

05. 11. 2019. 20:15 >> 20:20
1

USKORO KOD NAS

Sajt za podučavanje slijepih sviranju gitare

Da muzika nema granica i da ništa nije nemoguće, dokazuje profesorica solfeđa Kaća Šćekić. Za šest slijepih učenika muzičke škole Vasa Pavić svakoga dana prekucava note na Brajevo pismo. U tom poslu uskoro će joj pomoći Crnogorski gitaristički centar, pokretanjem sajta za podučavanje slijepih sviranju gitare i nabavkom štampača za note na Brajevom pismu. To je - Muzika u sva srca.

Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" ima šestoro slijepih i slabovidih učenika. Jednom od njih solfeđo predaje profesorica Kaća Šćekić. Jedina od 120 profesora u školi zna da note prekuca u Brajevo pismo. Iako joj predstavlja zadovoljstvo, ne krije da je to dugotrajan i ne baš jednostavan posao.

"Dok se snađem sa svojim tabelama kako koja nota izgleda, koji znak, dok prstima fino rasporedim koju tačku tako da jedan čas mi treba za jednu ovako A4 stranicu vježbi", kazala je profesorica solfeđa u UŠMB"Vasa Pavić" Kaća Šćekić.

Teško dostupne note na Brajevom pismu, kao i nedovoljan broj pedagoga obučenih za rad sa slijepim i slabovidim osobama, čine da je njihova uključenost u muzičko školovanje gotovo neznatna, smatraju u Crnogorskom gitarističkom centru. Ta nevladina organizacija bi to uskoro mogla promijeniti projektom "Muzika u sva srca" - pokretanjem sajta za podučavanje slijepih sviranju gitare i nabavkom štampača za note na Brajevom pismu.

"Bez obzira na njihovu dob, mjesto stanovanja, neke druge životne prilike, imaće mogućnost putem ovog sajta da uče da sviraju gitaru, samostalno kao samouki, uz pomoć pomagača ili nastavnika, u formalnom ili neformalnom školstvu", kazao je direktor "Crnogorskog gitarističkog centra" Radoš Malidžan.

Štampač za note na Brajevom pismu nastavu u muzičkim školama učiniće jednostavnijom i profesorima i učenicima.

"Štampač kao i sajt znatno će nam olakšati jer imaće i tu mogućnost konvertovanja tako da su manje šanse i da ja prilikom kucanja nešto pogriješim što se naravno desi, a opet kad je tako kompjuterski manje su šanse da se javi greška tako da svakako je olakšica", dodala je Šćekić.

Sajt na engleskom jeziku pokrenuli su američko udruženje gitarista "Austin Classical Guitar" i teksaška škola za slijepe i već se koristi u dvadeset zemalja svijeta. Sajt na našem jeziku kao i štampač koji će biti poklonjen Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" trebalo bi da budu dostupni početkom naredne godine.


Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније