Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, objavila B.B. ]

04. 11. 2019. 13:56 >> 14:10

NIKŠIĆKA KULTURNA SCENA U NOVEMBRU

Festival glumca i godišnjica Muzičke škole

Međunarodni festival glumca obilježiće novembarski repertoar Nikšićke kulturne scene, a među brojnim programima biće održana i Svečana akademija kojom će se obilježiti 71 godina rada Muzičke škole "Dara Čokorilo".

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić, saopštio je da će ovogodišnji 16. Međunarodni festival glumca biti održan od 28. novembra do 3. decembra u okviru koga će publika moći da odgleda pet predstava u zvaničnoj konkurenciji i šestu na završnici smotre, van konkurencije, u čast nagrađenih.

"Nikšićko pozorište je producent i organizator ove značajne teatarske smotre, a ove godine nas očekuje jedno od boljih festivalskih izdanja. Festival ćemo početi i završiti sa megahitovima produkcija država iz okruženja", rekao je Bulajić na konferenciji za novinare u Nišićkom pozorištu.

Festival će otvoriti predstava "Kauboji" zagrebačkog teatra "Exit", koja je, kako je najavio Bulajić, imala više od 500 izvođenja, traje duže od decenije, igrana je širom Evrope i svijeta i jedna je od najnagrađivanijih u novijoj istoriji hrvatskog kazališta.

"Na početku Festivala imaćemo predstavu kakva nije gledana u Nikšiću, koja traje duže od tri i po sata, a garancija da zavređuje pažnju gledalaca su prethodne predstave zagrebačkog Teatra Exit, koji slovi za jednu od najprestižnijih kuća u okruženju", ocijenio je Bulajić.

U takmičarskom dijelu, po odluci selektora, na završnici takmičarskog dijela Festivala, biće izvedena i predstava AV, Carmela, Sarajevskog ratnog teatra.

Druge večeri gostovaće predstava "Kozocid", Gradskog pozorišta iz Podgorice, autorska predstava Vide Ognjenović, a treće večeri Kruševačko pozorište i Art tema Beograd predstaviće se komadom "I svaki put kao da je prvi".

U okviru festivalskog programa predstaviće se i Crnogorsko narodno pozorište (CNP) sa predstavom "Smrt i djevojka", dok će u čast nagrađenih, van konkurencije, biti izvedena predstava Nikšićkog pozorišta "Gospodska krv".

"Festivalski program u zvaničnoj konkurenciji proteći će u znaku drame i monodrame, dok će kraj označiti komedija iz produkcije Nikšićkog pozorišta", rekao je Bulajić.

Govoreći o programima koje potpisuje ta ustanova kulture, Bulajić je u okviru novembarskog repertoara najavio i gostovanje predstave "Gospodska krv" u Pljevljima, dok će na dječijoj sceni Nikšičko pozorište ugostiti predstavu "Herkules", beogradske produkcije.

U okviru filmskog programa, u znak sjećanja na 70 godina Lovćen filma, Nikšićko pozorište će u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, obilježiti taj značajan datum prikazivanjem četiri filma, od kojih su "Lažni car" i "Zle pare" jedni od prvjenaca poslijeratne kinematografije u crno bijeloj tehnici iz 1955. i 1956. godine.

Biće prikazani i filmovi "Kapo", italijansko–francuske-jugoslovenske koprodukcije i "Lovac na jelene" iz 1978. godine.

Direktor Muzičke škole "Dara Čokorilo" Sanja Radulović, najavila je da će 15. novembra u 12 sati u koncernoj sali škole biti održana Svečana akademija povodom obilježavanja 71 godine uspješnog rada, te obrazovne ustanove.

"U prizemlju kuće Gardaševića u Ulici Vuka Karadžića 15. novembra 1948. godine napisane su prve note na tablama Muzičke škole. Tada su na dva odsjeka za klavir i violinu upisana 44 učenika, da bi od tadašnje male državne škole prerasla u Muzičku školu za osnovno i srednje muzičko obrazovanje, koja je ove godine upisala 613 učenika", podsjetila je Radulović.

U Muzičkoj školi za osnovno obrazovanje, precizirala je Radulović, školuje se 587 učenika, koji znanje stiču na 11 obrazovnih programa, dok se ostali obrazuju na devet programa srednjoškolske nastave te ustanove.

"Profesori i učenici Muzičke škole ostvarili su sjajne rezultate i na državnim i međunarodnim takmičenjima. Prošle godine na takmičenju, koje važi za jedno od najačih u regionu, osvojili smo po tri prva, druga i treća mjesta", navela je Radulović.

Učenici nikšićke Muzičke škole učestvovali su i na 22 međunarodna takmičenja i osvojili 29 prvih, 26 drugih i tri treće nagrade.

"Prošle godine učenici i profesori naše škole nagrađeni su nagradama iz Fonda za kvalitet. Nagrađene su profesorice Dijana Dendić, Vesna Šarac, Milena Kovač i Mira Der, a od učenika srednje Muzičke škole Ivana Dendić, Milena Radulović, Marko Lazović i Joko Mićković“, predočila je Radulović i dodala da o radu i talentu profesora i učenika svjedoče takva postignuća.

Muzička škola iz Nikšića prošle godine proglašena je najuspješnijom na Festivalu Isidor Bajić, podsjetila je Radulović, i saopštila da je i koncertna aktivnost te ustanove bila jako bogata.

"Održan je veliki broj koncerata koji su bili u organizaciji isključivo učenika i profesora škole, a riječ je o cjelovečernjim koncertima orkestarske muzike, operske muzike, horske i kombinovane muzike", rekla je Radulović.

Govoreći o predstojećoj svečanoj akedemiji, ona je navela, da će na programu biti raznovrstan sadržaj umjetničke muzike, a nastupiće učenici i profesori srednje Muzičke škole. Na akademiji će se predstaviti solisti na klaviru, violini, gitari, solo pjevači, a biće i sastavi kamerne muzike. Stilovi i žanrovi će biti vrlo raznoliki.

Koordinatorka programa Nikšićke kulturne scene Kristina Radović, saopštila je da će u novembru biti realizovano još 17 programa.

Nikšićka kulturna scena je novi programski koncept i nastavak Programa podrške razvoju kulture, koji se realizuju uz pomoć Vlade i opštine Nikšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније