Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

04. 11. 2019. 06:26 >> 06:26
2

TRETMAN U MEDIJIMA

Kultura gubi trku s politikom

Koja je uloga kulture u društvu i kakav je njen tretman u medijma? Oni koji se bave kulturom i umjetnšću smatraju da kultura nema šasnu pored dnevno političkih događaja, te da je njen tretman u medijima jednak kvalitetu proizvoda.

Rediteljka Ana Vukotić za Javni servis kaže da vjeruje da bi, kad bi institucije kulture vodili vrhunski profesionalci, imali mnogo kvalitetniji proizvod u kulturi, te mnoge bolje umjetnike i mnogo bolju kulturnu ponudu za građanje.

Upravo najviše od kulturne ponude zavisi tretman kulture u medijima, smatra Vukotić, ali i od brojnih drugih okolnosti.

Ona ima dvostruku ulogu u javnom životu, gledano sa stanovišta politike, kaže istoričar umjetnosti Petar Ćuković i objašnjava: "Političari će se uvijek pozivati na važnost kulture, na važnost identitetskih priča, odnosno kulture kao identitetske naracije koja govori o sopstvu i sličnim stvarima. I to će oni izgovarati sasvim samouvjereno, i vi imate osjećaj da oni to govore stvarno iz uvjerenja“.

No, da li suštinski promišljamo o kulturi i snazi koju ona treba da ima u društvu i medijima. Nije taj odnos harmoničan, smatra Ćuković. I pisac Nikola Nikolić primjećuje da kultura u medijima nema zavidan položaj.

"Kad uđete na portale ili kad čitate novinu uvijek je to negdje na kraju, na nekim posljednjim stranicama u novinama, na portalima ili posljednja rubrika baš ili neki opadajući meni, pa neka podrubrika“, kaže Nikolić.

Ćuković se prisjeća kako je u mladalačkom zanosu stalno govorio kako bi volio da bude urednik nekih novina ili nekog časopisa, koji bi na prvoj strani donosio vijesti iz kulture i sporta, a na zadnjim stranama vijesti iz politike.

Informaciju u medijima imamo, saglasni su naši sagovornici, nedostaje analize i kritičke misli.

"Ona zapravo mora mnogo ranije da se desi, ona mora da se desi u samoj namjeri proizvoda u kulturi, pa u nizu institucija i rješenja koja će onda i medije učiniti kritičnijim, uključiti ih na jedan drugi način i dati im jednu drugu poziciju u kulturi“, rekla je Vukotić.

Nikolić, međutim, razumije novinare zašto im to nijesu primarne informacije, pored svih dnevno-političkih skandala, kojima se daje primat.

"A opet i to je jako bitno gledaocima, računa se na masovnost i gledanost. Tako da je to začarani krug“, kaže sagovornik RTCG-a.

Kada je o odnosu prema kulturi riječ, forma je zadovoljena, kažu naši sagovornici. Suštinski, kultura nije na mjestu koje joj pripada.

Anka Radović, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније