Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

01. 11. 2019. 09:57 >> 09:55
1

U GALERIJI "JOSIP BEPO BENKOVIĆ"

Djela čuvenog Paje Jovanovića u Herceg Novom

Djela čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, iz Muzeja grada Beograda, biće izložena tokom novembra u Galeriji "Josip Bepo Benković", a izložba će biti organizovana u saradnji sa Javnom ustanovom "Gradski muzej Mirko Komnenović" i pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

"Čast nam je i zadovoljstvo što će ljubitelji likovne umjetnosti imati priliku da u našoj galeriji "Josip Bepo Benković" pogledaju djela jednog od najvećih srpskih slikara, koji je snažno uticao na likovno obrazovanje i kulturu. Osim toga, tokom trajanja izložbe planiramo edukativne radionice za sve učenike hercegnovskih osnovnih i srednje škole, u cilju upoznavanja sa životom i djelom ovog velikog umjetnika", najavila je direktorica ove Javne ustanove Slavica Božović.

Božović dodaje da ova izložba predstavlja jednu od potvrda velikog truda koji ova javna ustanova ulaže u podizanje nivoa kvaliteta usluga.

Kako je kazala, od početka godine realizovano je 28 manifestacija, pa je već u oktobru premašen prosjek dešavanja na godišnjem nivou, u odnosu na prethodni period rada ove javne ustanove. Osim toga, ustanova je ulagala u održavanje objekata i muzejskih predmeta.

"Završena je sanacija i hidroizolacija krovne ploče muzeja 'Dom starog kapetana' u Baošićima, izrađene su nove škure na Gradskom muzeju, instalirana dodatna rasvjeta i uložena sredstva u obnovu i revitalizaciju biljnog fonda botaničke bašte ovog zdanja. Takođe, kupljeni su uređaji za klimatizaciju izložbenih prostorija u Gradskom muzeju kako bi se muzejski eksponati čuvali u zadovoljavajućim mikroklimatskim uslovima i sačuvali od propadanja", kaže Božović.

Ona objašnjava da su radovi izvedeni zahvaljujući podršci Opštine Herceg Novi, Ministarstva kulture, kao i iz sopstvenih sredstava, a realizovali su ih zaposleni u ovoj javnoj ustanovi uz saradnju stručnih lica.

Osim toga, dodaje Božović, najugroženiji predmeti iz Etnografske zbirke poslati su u Javnu ustanovu "Centar za konzervaciju i arheologiju" Crne Gore, radi sprovođenja konzervatorskih mjera, u okviru Programa očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu Ministarstva kulture.

Javna ustanova je i ove godine konkurisala kod Ministarstva kulture za opredjeljivanje sredstava za izradu konzervatorskog projekta za zamjenu dotrajalog krova i škura na objektu galerije "Josip Bepo Benković", kao i za nastavak konzervacije Etnološke zbirke i za arheološka istraživanja na određenim lokacijama.

Dio prihoda ostvaren prodajom ulaznica prvi put dodijeljen je dvijema socijalno ugroženim porodicama u Herceg Novom, prema posljednjoj volji Mirka Komnenovića.

Božović ističe da Muzeju i Galeriji ne nedostaje planova za naredni period. Uprava Javne ustanove je u pregovorima sa Narodnim muzejem Zrenjanin za gostovanje izložbe Uroša Predića tokom sljedeće godine, a u planu je i saradnja sa Narodnim muzejem Kraljeva na organizaciji izložbe pod nazivom "Kultura sećanja, ko ne pamti iznova preživljava", povodom stradanja civilnog stanovništva tokom Drugog svjetskog rata. Održavanje veoma vrijedne arheološke izložbe planira se i sa Muzejem grada Šibenika.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније