Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

30. 10. 2019. 17:08 >> 17:06

BIJENALE CNP

"Cvrčak i mrav" - bunt za umjetnost

Predstava "Cvrčak i mrav" izvedena je sinoć na Sceni Studio u okviru Selekcije Off Bijenala crnogorskog teatra.

Tekst je napisala Milena Depolo, a uloge su povjerene: Branki Femić Šćekić, Katarini Krek, Goranu Slaviću i Branku Iliću koji potpisuje i režiju.

“Cvrčak i mrav” je potpuno drugačije čitanje Ezopove basne, namijenjeno kako djeci koja su na pragu odrastanja i počinju da se bune protiv autoriteta, tako i baš tim autoritetima.

Branko Ilić je na okruglom stolu kritike i medija istakao da on samo potpisao režiju ali da je ovaj predstava plod kolektivnog promišljanja i zajedničkog rada.

“Milena Depolo je napisala odličan tekst i njegova savremenost me je ponukala da se bavim upravo njime. Ova predstava je naš lični bunt, bunt za umjetnost”, rekao je Ilić. 

Branka Femić u predstavi igra Cvrčka - simbol slobode izbora i ljubavi prema umjetnosti. Ona se na okrugom stolu zapitala koliko su nam djeca kao publika važna.

“Stalno se pitam kakvo pozorište napraviti za djecu koja odrastaju na youtuberima? Kako da im održimo pažnju i na koji način da im plasiramo plemenite ideje i moralne stavove? Ne mogu da se ne pitam koliko nam je pozorište za djecu važno”, kazala je Femić Šćekić.

Katarini Krek povjerena je uloga Mrava. Ona je poručila da ova predstava treba da nauči djecu da misle i stvaraju i prate svoje snove, umjesto želje koje im plasiraju drugi.

U četvrtak 31. oktobra će u Dramskom studiju Prazan prostor u 20 sati biti izvedena predstava “Sobe” koju je po tekstu Ilije Đurovića režirao Mirko Radonjić. Zbog ograničenog broja mjesta, rezervacija ulaznica je obavezna. Ulaznice se mogu rezervisati na broju biletarnice 078/111-075.

Nakon predstave, za publiku je organizovan prevoz do Crnogorskog narodnog pozorišta, gdje će biti organizovan okrugli sto kritike i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније