Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

25. 10. 2019. 22:56 >> 22:54

30 GODINA NJEGOVE SMRTI

Održan omaž reditelju Milu Đukanoviću

Omaž istaknutom reditelju i scenaristi Milu Đukanoviću održan je u Ministarstvu kulture, povodom 30 godina od njegove smrti. Prikazan je dugometražni film “Neprilagođeni filmski grof” reditelja Radoslava T.Stanišića koji je uz filmskog kritičara Aleksandra Bečanovića i reditelja Draška Đurovića i govorio o radu i ličnosti Đukanovića.

Jedan od rodonačelnika domaćeg i regionalnog filma, scenarista, reditelj i profesor Milo Đukanović ostaće poznat po istančanom smislu za humor i izuzetnom osjećaju za dramu. To ističe i reditelj Radoslav T.Stanišić koji mu je posvetio film pod nazivom “Neprilagođeni filmski grof”.

“To je bio poseban humor koji je on njegovao u svojim djelima a zapravo je za to dokaz čuvena serija ‘Kamiondžije’ koja dan danas živi i koja je toliko aktuelna i danas i onda i uvijek je nekako išao ispred svog vremena”, kazao je Stanišić.

Ipak, iako jedinstvenog stila, Đukanović nije bio miljenik kritike.

“On je doživio da mu zabrane filmove, ‘Palma među palmama mu je skinuta sa repertoara’ 1967... najteža sudbina koju može doživjeti jedan reditelj”, dodao je Stanišić.

Vrijednost djela koja je Đukanović stvarao nije bila prepoznata ni u Crnoj Gori, podsjeća reditelj Draško Đurović. Organizovanje večeri povodom 30 godina od Đukanovićeve smrti, kaže, pokušaj je vraćanja duga.

“Jedan dug čovjeku kojeg Crna Gora nikad nije priznala kao svog najboljeg komediografa, čovjeka koji je znao apsolutno narav, koji je predstavljao svijet jugoslovenske kinematografije i koji je ostao, najvjerovatnije, najveći neiskorišćeni talenat”, kazao je reditelj Draško Đurović.

Književnik i filmski kritičar Aleksandar Bečanović kao remek-djela Mila Đukanovića navodi filmove “Ne diraj u sreću” i “Muškarci”.

“Đukanović je u tim filmovima par excelance urbani režiser, moderni režiser i režiser srednje klase. Sve ono što je u ideološkoj kritici koja je tada bila forsirana, naravno bilo zanemarivano”, kazao je reditelj Aleksandar Bečanović.

Milo Đukanović je predavao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pisao je scenarija i režirao serije, igrane filmove, pozorišne predstave i brojne televizijske emisije. Crnogorska kinoteka, koja je organizovala omaž Đukanoviću, uradila je nove kopije njegovih najznačajnijih filmova u mađarskoj laboratoriji “Hungarian Film Lab”.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније