Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

24. 10. 2019. 17:11 >> 17:10

U NARODNOM MUZEJU

Izloženi dnevnici princeze Ksenije

Dvadesetpet dnevnika princeze Ksenije, koje je Ministarstvo kulture predalo na čuvanje Narodnom muzeju Crne Gore, predstavljeni su danas javnosti.

Dnevnici koji su nastali u periodu od 1905. do 1928. godine čuvaće se i prezentovati u dijelu zbirki Muzeja kralja Nikole na Cetinju, a Narodni muzej planira da ih prevede sa francuskog na crnogorski jezik.

Inicijativu da se dnevnici trajno smjeste u Muzej kralja Nikole pokrenula je početkom godine uprava Narodnog muzeja Crne Gore, što je prihvaćeno od Ministarstva kulture gdje se 19 dnevnika čuvalo od 2011. godine, dok se preostalih šest dnevnika nalazilo u kompaniji "Adriatic Marinas“ u Tivtu, koja ih je nakon višegodišnje ekspozicije u Zbirci pomorskog nasljeđa vratila Ministrastvu u junu ove godine.

"Narodni muzej Crne Gore je izvršio stručnu obradu predmeta i obezbijedio uslove za njihovo čuvanje. Tokom postupka primopredaje, konzervatori Narodnog muzeja su konstatovali da su dnevnici uglavnom očuvani sa vidljivim manjim oštećenjima i da su u dobrom konzervatorskom stanju, a prilikom pregleda urađena je i fotodokumentacija za konzervatorsku dokumentaciju NMCG", kazala je direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović.


Činom primopredaje dnevnika princeze Ksenije, kako kaže Miranović,  stvorili su se uslovi za sagledavanje dijela crnogorske istorije u vremenu od 1905. do 1928. godine, ovoga puta iz vizure crnogorske princeze Ksenije.

"Princeza Ksenija koju je njen otac, posljednji crnogorski kralj Nikola, zasluženo zvao "Velika“, birala je sebi put sasvim netipičan za jednu princezu. Poznato je da je, osim što je bila svestrana ličnost, bila jedan od glavnih političkih savjetnika svog oca i nesporno jedna od najintrigantnijih ličnosti dinastije Petrović Njegoš. Njena lična svjedočanstva zabilježena u ovim dnevnicima svakako baciće novo svjetlo na njen i život njene porodice, kao i dio turbulentnog vremena crnogorske istorije, kojim je princeza Ksenija svjedočila, sa akcentom na period boravka kraljevske porodice u egzilu", naglasila je Miranović.

Ona je istakla da Narodni muzej posebnu zahvalnost duguje princu Nikolaju Romanovom, koji je odlučio da svih 25 dnevnika pokloni Crnoj Gori, kao i nekadašnjem vlasniku kompanije Porto Montenegro, Piteru Manku, koji je posredovao da se oni trajno vrate u Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније