Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta, Objavila: R.P. ]

24. 10. 2019. 16:50 >> 16:48

LUVR

Izložba povodom 500 godina od smrti Da Vinčija

Pariski muzej Luvr od danas je domaćin velike izložbe povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija - s pozajmljenim "Vitruvijevim čovjekom" iz Italije i uz priliku za "virtuelni susret" s Mona Lizom, ali bez njegovog djela "Salvator Mundi".

Izložba koja traje do 24. februara, može se posjetiti samo s ulaznicama rezervisanim unaprijed, a već ih je prodato 260. hiljada.

Izložba obuhvata više 160 radova italijanskog majstora i drugih umjetnika uključujući remek-dela kakvo je "Djevica s detetom i Svetom Anom", na kojoj je Da Vinči radio 20 godina, do smrti 1519. godine.

Za veliku izložbu u pariskom muzeju iz Italije je pozajmljeno pet djela i dvije kopije djela Da Vinčija.

Pored "Vitruvijevog čovjeka" izloženog u Veneciji, Luvru su pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dvije kopije njegovih djela izloženih u Firenci.

Dozvolu za izlaganje "Vitruvijevog čoveka" italijanski sud izdao je tek 16. oktobra pošto je neprofitna grupa "Italija nostra" uložila protest, tvrdeći da takvo remek-djelo ne treba da napušta Italiju.

Luvr ipak nije uspio da ubijedi misterioznog vlasnika dela "Salvator Mundi" (Spasitelj svijeta) da ga pozajmi. "Salvator Mundi" je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj cijeni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Trgovac umjetničkim djelima Keni Skačer, vjeruje da je locirao sliku kao i da se vjerovatno nalazi na jahti saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

"Mona Liza", poznata i kao "Đokonda", svakodnevno privlači 30 hiljada posjetilaca u Luvru. Cijena velike popularnosti tog portreta mlade firentinske dame, bila je da on ne bude dio zasebne postavke posvećene Da Vinčiju, ali će posjetioci, zahvaljujući "virtuelnoj stvarnosti", moći da s Mona Lizom sami provedu po sedam minuta, "oči u oči".

Luvr ima još četiri Da Vinčijeva dela: "Madona u stijenama", "Sveti Jovan Krstitelj", "Portret dame" i "Bahus". Te slike su restaurirane prije šest godina. Za izložbu su uz njih postavljeni vizuelni i drugi tehnički efekti da bi posjetioci mogli da bolje vide detalje, prenijeli su francuski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније