Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 09. 2013. 12:20 >> 12:59

PRVI PUT

Da Vinčijevi rukopisi u Njujorku

Jedan od najčuvenijih rukopisa renesansnog majstora Leonarda da Vinčija "Kodeks ptičjeg leta" i njegova "Glava mlade žene" biće prvi put izloženi u Njujorku, zahvaljujući Morgan biblioteci i muzeju.

 

Izložena djela dio su spektakularne grupe Da Vinčijevih radova koja je za ovu priliku pozajmljena od Biblioteke Reale u Turinu. Uz njih, od 25. oktobra do 2. februara, biće predstavljeni i drugi crteži Leonarda naučnika i umjetnika. 

"Oduševljeni smo što ćemo Njujorčanima ponuditi rijetku priliku da vide ovaj izbor Leonardovih radova", rekao je direktor Morgan muzeja Vilijam M. Grisvold.

"Morgan je poznat po izvanrednoj kolekciji italijanskih renesansnih crteža tako da je ova izložba naročito prikladna. Želimo da zahvalimo kolegama iz Biblioteke Reale u Turinu na pomoći i naročito smo zadovoljni što se izložba poklopila sa Godinom italijanske kulture u SAD". 

Kako je najavljeno, izložba će pokazati dvije strane čuvenog umjetnika. Prva će se baviti "Kodeksom leta ptica" (oko 1505. godine), koji pokazuje Da Vinčijevu sposobnost da se sa lakoćom kreće između umjetnosti, nauke i prirode. 

Uz arhitektonske skice, dizajn mašina i razne dijagrame, veći dio knjige od 36 listova je posvećen detaljnim posmatranjima i analiziranju ptičjeg leta. Da Vinči je pažljivo analizirao kretanje ptica, njihovu ravnotežu, let, poniranje, uzlijetanje u želji da izgradi mašinu koja bi čovjeku omogućila da leti. Uz Kodeks, posjetioci će moći da vide Leonardove skice insekata, detaljni anatomski crtež konja, studije ljudskog tijela kao i crteže mašina. 

Drugi dio izložbe posvećen je "Glavi mlade žene". Ova poznata studija koja će kasnije prerasti u anđela u "Bogorodici međju stijenama" biće prikazana sa drugim crtežima umjetnika ali i njegovih sljedbenika. 

Da Vinči je rodjen 1452. u malom gradu Vinči. Školovao se u Firenci, radio u Milanu na dvoru Ludovika Sforce, da bi se oko 1500. preselio nazad u Firencu, a potom ponovo u Milano i kasnije u Francusku, na poziv Fransoe prvog. Umro je 1519. 

Biblioteku "Reale" osnovala je u prvoj polovini 19. vijeka kraljevska kuća SAVOJA kako bi izložili svoju izvanrednu kolekciju rijetkih knjiga i rukopisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније