Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 09. 2013. 12:07 >> 12:10

NIJE RIJEŠENA

Misterija "visećih patika"

Putujući po svijetu sigurno ste prošli nekom ulicom gdje su patike visile s telefonskih ili električnih kablova. Taj fenomen danas je poznat u cijelom svijetu, ali njegovo značenje nije jasno. S ciljem da razotkrije misteriju visećih patika, umjetnik Metju Bejt odlučio je da napravi dokumentarac koji sakuplja različite priče iz čitavog svijeta o tome zašto se patike, ili neke druge cipele vješaju po ulicama gradova.

 

Da bi došao do odgovora koji se krije iza ovog fenomena koji je poznat i kao šuefiti, tj. grafiti od cipela, autor je otvorio poziv svima zainteresovanim da pošalju fotografije, video zapise i priče koje imaju o ovom međunarodnom fenomenu.

Tematski priče koje je dobio variraju od kriminalnih radnji u kojima patike označavaju mjesta prodaje narkotika, obračune mafijaša, bandi i policije, pa do onih romantičnijih po kojima odbačene patike označavaju gubitak nevinosti ili kraj školske godine. 

Istražujući za dokumentarac autor je otkrio i nebrojene izvore podataka o patikama na interentu. Sakupljajući materijal putem poziva i istražujući net, Bejt je uspio da složi čitav film a da nije obišao mjesta o kojima donosi priču. Taj pristup radu odrazio se i na samu strukturu filma, koncipiranog kao kolaž materijala s Jutjuba, blogova, fotografija dobijenih mejlom i priča prikupljenih preko Skajpa.

 

Tako se kroz film, osim potrage za samim značenjem obješenih patika polako razotkriva i bogata kultura koja postoji oko ovog komada obuće. Premda do kraja dokumentarca nećemo otkriti jednu i pravu istinu patika koje vise po ulicama gradova, on ipak otkriva nešto o načinu na koji nastaju priče i prenose se prakse. Jednom započeta praksa vješanja patika prepoznata je kao forma koja može da nosi priču. Tako je počela da se širi po svijetu, a priče su se same vezale uz nju.

Dokumentarac Metjua Bejta možete pogledati u nastavku:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније