Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

04. 10. 2019. 23:07 >> 23:05

MEĐUNARODNA NEDJELJA DJETETA

Promovisan zbornik dječijih radova "Bajka je majka"

Promocijom zbornika dječjih radova "Bajka je majka", u Narodnoj biblioteci u Budvi, obilježena je "Međunarodna nedjelja djeteta", koja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra.

U okviru projekta "Bajka je majka", koji su organizovali Narodna biblioteka Budve i NVO "Talas" organizovane su radionice kreativnog pisanja bajke koje su vodile profesorice Sanja Pantović i Zorica Joksimović. Više od 80 radova nastalo je na radionicama, a za publikovanje odabrani su najoriginalniji i najuspjeliji i oni su se našli u zborniku.

O dječijim bajkama zastupljenim u Zborniku govorile su profesorice, voditeljice radionica Joksimović i Pantović, kao i prof. dr Milena Radović Savić.
Kako su saopštili u Narodnoj biblioteci, program obilježavanja "Međunarodne nedjelje djeteta" upotpunila je i likovna izložba učenika, polaznika radionica, a naslovnica Zbornika i ilustracije u njemu su radovi učenika osmog razreda Druge osnovne škole, Luke Zejaka.

Sanja Pantović je u ime NVO "Talas" zahvalila direktorici Biblioteke Mili Baljević i poručila roditeljima da što više čitaju djeci kako bi oni sami stekli naviku čitanja, da ih vode na književne večeri, da ih bodre u njihovoj namjeri da pišu i stvaraju.

Protekla je godina dana od prve radionice kreativnog pisanja i prema njenim riječima to je tek početak jedne lijepe stvaralačke priče.

Mlađi polaznici radionice kreativnog pisanja čije su bajke zastupljene u Zborniku: Nemanja Radulović, Helena Pavlović, Nika Jokić, Anastasija Rajković i Milica Mijović na promociji su govorili kratke izvode i misli poznatih autora o bajkama.

Svoje bajke čitali su stariji polaznici radionice kreativnog pisanja: Maša Gudelj, Kosta Kalađurđević, Dalibor Damjanović, Varja Delibašić, Dunja Mrkšić i Nikolija Milićević.

Autorka Uvodnika zbornika "Bajka je majka" i voditeljica radionice kreativnog pisanja za stariji uzrast, profesorica Zorica Joksimović je istakla da su djeca bajke pisala rukovođena osnovnim motivom čudesnog, a sa intencijom da se oslobode predrasuda i stereotipa koji se susreću u klasičnim bajkama, a sagrade vlastiti svijet čudesnog, u okvirima i savremenog i lokalnog.

Profesorica u Drugoj osnovnoj školi, dr Milena Radović Savić je na početku obraćanja izrazila žaljenje što u publici nema više roditelja kojima bi saopštila da treba da podrže djecu u njihovom ozbiljnom književnom stvaralaštvu o kojem svjedoči zbornik.

"Ako Budva može dati ozbiljne glumce, treba da znate da može dati i ozbiljne pisce. Bajke koje su skupljene u ovome zborniku, a koje su pisali učenici naše Druge osnovne škole, potvrdile su da bajke za njih nijesu zastarjela književna građa sa okoštalom formom zaboravljenih aždaja, životinja sa tri ili sedam srca. Kroz ove dječije radove vidimo da su bajke u novom ruhu 21. vijeka", kazala je Radović Savić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније