Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 10. 2019. 21:23 >> 22:21

PORODICA DAROVALA

Zbirka dokumenata Vidoja Žarkovića poklon Crnoj Gori

Poklon zbirka dokumenata Vidoja Žarkovića od danas se nalazi u Državnom arhivu Crne Gore i to u Odsjeku za istoriju radničkog pokreta u Podgorici. Riječ je o dragocjenoj zbirci koja će doprinijeti proučavanju socijalistickog perioda u Crnoj Gori, a koju je arhivu poklonila porodica Vidoja Žarkovića.

Vidoje Žarković obavljao je najviše državne i partijske funkcije u Crnoj Gori a potom i na federalnom nivou. Ta činjenica dovoljno govori o značaju poklonjene arhivske građe. Poklon zbirka obuhvata cijeli profesionalni život Žarkovića  sa posebnim akcentom na period boravka u Crnoj Gori i njegovo službovanje u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

“Poklonjena zbirka dokumenata i foto albuma od izuzetnog je značaja za buduća proučavanja socijalističkog perioda u Crnoj Gori. Bez sumnje će biti zanimljiva laičkoj I stručnoj javnosti”, smatra načelnik Odsjeka za istoriju radničkog pokreta Dragoslav Bojović.

Zbirku je arhivu predala Branislava Žarković, ćerka Vidoja Žarkovića koja kaže da je jako važno da javnost sazna da je istorijska građa koju je godinama njen otac sakupljao i uređivao u Crnoj Gori.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније