Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

02. 10. 2019. 09:24 >> 09:23

RAD SA MENTORIMA U "MUZIČKOM KRUGU

Koncert mladih violinista i violista

Koncertom polaznika master klasa kod profesora Vilija Ferdinandija i Petra Obradovića, juče je u podgoričkoj muzičkoj školi "Vasa Pavić" završena prva etapa opsežnog projekta Muzički krug.

Mladi violinisti i violisti iz brojnih crnogorskih gradova tako su, uz klavirsku saradnju prof. Vide Belević predstavili višednevni rad sa mentorima i pred publikom potvrdili svoj talenat, ali i rad sa iskusnim pedagozima i solistima.

Podržan zahvaljujući konkursu Ministarstva prosvjete "Slijedi snove za uspjehe nove", ovaj projekat obuhvatio je talentovane učenike iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Ulcinja, Bijelog Polja, Kotora i drugih crnogorskih gradova, i kroz sedam segmenata edukativno tretira različite teme i oblasti iz muzičke umjetnosti i pedagogije.

"Ideja projekta je da se što veći broj učenika muzičkih škola uključi u više edukativnih i interaktivnih aktivnosti, od teorijskih predavanja, praktičnog rada sa mentorima do završnog koncerta i nastupa kamernog orkestra, i tako se pruži prilika talentovanim đacima da se motivišu, ali i dalje unaprijede svoje znanje na polju muzičke umjetnosti", navode u Centra za regionalnu saradnju Crne Gore, koji je partner u projektu Muzički krug.

Na prvom koncertu učestvovali su Alika Jusić, Jovan Cvijanović, Ana Miljenović, Pavla Petrović, Vjera Radulović, Tanja Bardek, Miljan Stanišić, Jovan Jovović, te violistkinje Lana Janković, Milena Jovićević i Iva Durković, koji su interpretirali djela Baha, Mocarta, Bartoka, Vivaldija, Paganinija, Griga, Bruha i dr.

Pored prof. Belević, klavirsku dionicu u Grigovoj sonati za violinu i klavir svirao je mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović.

Profesor Vili Ferdinandi ističe da je ovo i za njega kao iskusnog pedagoga "interesantan projekat koji je obuhvatio veliki broj učenika i nastavnika iz čitave Crne Gore. Na radionici violine bilo je preko 30 mladih violinista iz osnovnih i srednjih muzičkih škola. Svi su imali priliku i potrudili su se da pokažu sve što znaju i dobiju neke nove ideje i nova rješenja za rad i interpretaciju. Nastavnici su razmijenili iskustva i literaturu sa kolegama i predavačima.

Na kraju je pred brojnom publikom upriličen koncert polaznika violine i viole, koji su na zavidnom nivou izveli interesantan program.

I drugi mentor, prof. Obradović zadovoljan je radom sa polaznicima Muzičkog kruga, "kao prilikom da se mladi violisti upoznaju, zajedno slušaju časove i na taj način uče i jedni od drugih.

"Ideja majstorske radionice bila je da se učenici motivišu za dodatni rad i napredak postavljanjem novih i većih izvođačkih izazova pred njih, a koji će koji će im značiti na njihovom ličnom putu ka muzičkom sazrijevanju", zaključuje Obradović.

Sljedeći segment projekta Muzički krug predviđen je za oktobar, uz radionice violončela i kontrabasa, te brojna predavanja i koncerte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније