Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

29. 09. 2019. 08:20 >> 08:20
1

PRED 5.000 LJUDI

Krik na otvorenom Marine Abramović

U sklopu izložbe "Čistač" najpoznatija srpska konceptualna umjetnica Marina Abramović je sinoć na javnom predavanju u parku ispred Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu okupila više od 5.000 ljudi sa kojima je podijelila detalje iz svog života, stvaralaštva i umjetnosti performansa.

 

"Nikad nijedan vizuelni umjetnik nije nastupao pred ovolikom publikom, bar ne da ja znam. Zato je za mene ovo veče veoma posebno. Interakcija sa publikom čini performans umjetnošću i bez vas, ja ne bih postojala", rekla je Abramović, a navodi u saopštenju.

Ona je istakla da se "umjetnik ne postaje, već da se kao takav rađa".

"Mi kao živa bića jednostavno dišemo, a kad prestanemo da dišemo više ne postojimo, isto tako je i sa stvaranjem. Kada se probudite, imate ideje i te ideje postaju opsesija i sve su veće i veće, zbog čega jednostavno osjećate nemir u stomaku, i niste sposobni ni za šta drugo, osim da odete u svoj studio i radite na njenoj realizaciji. To je znak da ste umjetnik", kazala je Abramović.

Ona je naglasila da je za umjetnost neophodne žrtva, patnja i samoća.

"Umjetnik ne smije sebe da smatra idolom. Narcizam koji je vrlo česta pojava, postaje prepreka između umjetnika i njegovog djela", poručila je Abramović.

Dodala je da performans predstavlja nematerijalnu vrstu umjetnosti.

"Kada radiš u pozorištu, možeš da imaš lažni nož kao rekvizit, ali u performansu sve je realno, tijelo je tijelo, žilet je žilet, krv je krv. Nema glume, sve je stvarnost", rekla je Abramović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније