Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Arhipelag ]

16. 09. 2013. 15:28 >> 15:34

JUBILEJ

Trideset godina "Enciklopedije mrtvih"

"Enciklopedija mrtvih", jedno od najvažnijih djela Danila Kiša, objavljena je prije tačno 30 godina.

Sačinjavajući zajedno sa "Grobnica za Borisa Davidoviča" novelistički ciklus u prozi Danila Kiša, "Enciklopedija mrtvih" oličava veliko finale jedne jedinstvene književne i životne avanture.

Prvo izdanje "Enciklopedije mrtvih" zajednički su objavili Globus iz Zagreba i Prosveta iz Beograda, kao desetu knjigu "Dela Danila Kiša". Drugo izdanje "Enciklopedije mrtvih" objavila je "Prosveta" 1985. i od tada su na srpskom jeziku objavljene desetine izdanja ove knjige.

„Sve priče u ovoj knjizi u većoj ili manjoj mjeri u znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom; od spjeva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature“, napisao je Danilo Kiš u "Post scriptumu" uz priče iz "Enciklopedije mrtvih".

Za "Enciklopedija mrtvih" Kiš je dobio "Andrićevu nagradu" za najbolju knjigu priča.

Prvo strano izdanje "Enciklopedije mrtvih" objavljeno je 1985. na francuskom jeziku, u izdanju "Galimara". Potom su uslijedila izdanja na holandskom, mađarskom, njemačkom, slovenačkom, španskom, portugalskom, italijanskom, švedskom, albanskom, engleskom, slovačkom, poljskom, turskom, hebrejskom, norveškom, grčkom, češkom, rumunskom, ukrajinskom, japanskom, makedonskom, bugarskom i kineskom. Na nekim od ovih jezika "Enciklopedija mrtvih" je u posljednjih trideset godina imala više izdanja, dok je na nekim od njih imala i više različitih prevoda.

U proteklih trideset godina "Enciklopedija mrtvih" postala je jedna od najčitanijih knjiga Danila Kiša. Ova knjiga se našla i u obaveznoj školskoj lektiri. "Enciklopedija mrtvih" je i jedno od najviše tumačenih Kišovh djela.

Govoreći da je "Enciklopedija mrtvih" "knjiga o ljubavi i smrti" i "jedan potpuno metafizički koncept", Danilo Kiš je polovinom osamdesetih godina u jednom intervjuu naglasio: "Htjeo sam da tu knjigu priča gradim kao cjelinu, da ne kažem kao roman u kojem bi pripovijetke bile poglavlja."

Posljednjih godina djela Danila Kiša, uključujući i knjigu "Enciklopedija mrtvih", objavljuje Izdavačka kuća Arhipelag.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније