Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

23. 09. 2019. 09:34 >> 09:33

FILMSKI FESTIVAL U ULCINJU

"Delegaciji" nagrada za najbolji film

Film "Delegacija" u režiji Bujara Alimania, dobio je nagradu za najbolji dugometražni igrani film na petom Seanema film festivalu koji se održavao u Ulcinju od 18. do 22. septembra.

"Riječ je o kompleksnoj univerzalnoj priči čija se radnja dešava u periodu pri kraju komunizma, a početku demokratskog društvenog poretka. Film karakteriše izraziti filmski jezik, odlična fotografija, režija, scenario, izbor glumaca", stoji u obrazloženju žirija, kojeg su činili Ilir Butka - direktor Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju, Veliša Popović - producent iz Crne Gore i Jovana Bojović - dramaturškinja iz Crne Gore.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film "Zaposlena" reditelja Nikosa Labôta.

Specijalno priznanje žirija dobila su dva filma – "Grudi" u režiji Marije Perović i "Otvorena vrata" u režiji Florenca Papasa.

Oba filma kojima je dodijeljena specijalna nagrada tretiraju ženske teme, ali na potpuno različite načine.

Odabrani filmovi su proizvod saradnje Albanije, Srbije, Grčke, Kosova, Italije, Sjeverne Makedonije, Francuske, Hrvatske i Crne Gore i neki od njih su podržani od Eurimaža i SEE Cinema netwoka, što je odličan primjer saradnje u regionu i Evropi.

Žiri takmičarskog programa kratkometražnog filma u sastavu Dušan Kasalica - reditelj i producent iz Crne Gore, Maja Suša - glumica iz Srbije i direktorica Bašta festa i Nita Deda, direktorica Dokufesta iz Kosova, odlučili su da nagradu za najbolji kratkometražni film dodijele "The van" u režiji Erenika Beqiria.

Nagrada za najbolju režiju kratkometražnog filma dodijeljena je filmu "Brotherhood" rediteljke Meryam Joobeur.

Specijalno priznanje žirija pripalo je filmu "Posljednja slika o ocu", reditelja Stefana Đorđevića.

Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto bio "IN/EXCLUSION", a tradicionalno organizuje ulcinjska NVO "Ja djelujem" (iAct), prikazano je 50 filmova na nekoliko lokacija u Ulcinju, u kojima je spojen umjetnički kvalitet i aktivistički pristup društveno - angažovanim temama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније