Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 09. 2019. 22:13   >>  22:24

U PARIZU

Rekordna posjeta izložbi Tutankamona

Izložba "Tutankamon, trezor faraona" večeras će zatvoriti vrata u Parizu ostvarivši rekord od najviše posjetilaca u istoriji Francuske, čak 1,42 miliona.

Za šest mjeseci koliko je trajala izložba 1.432.170 ljudi prošlo je kroz Veliku halu u La Viletu, na sjeveroistoku Pariza, da vidi 150 predmeta pronađenih u grobu mladog faraona koji je vladao prije više od 3.300 godina, saopštili su danas organizatori.

Izložba je zabilježila rekordan broj posjetilaca, bila je otvorena do ponoći, a kada se zatvori večeras zvanično će biti najposjećenija izložba u istoriji Francuske.

Ona je potukla prethodni rekord koji je imala izložba "Tutankamon i njegovo vreme" koja je privukla više od 1,24 miliona posetilaca 1967. u Parizu.

Izložbu 2019. godine je priredilo egipatsko Minsitarstvo antikviteta i kompanija IMG u saradnji sa muzejom Luvr, koji je pozajmio statuu Amona koji štiti Tutankamona.

Sistem onlajn rezervacija je uspostavljen i 150.000 karata je prodato preko interneta i prije samog otvaranja izložbe. Ona je velikim dijelom privukla francusku publiku, više od 90 odsto.

Zlatni nakit, skuplture, gravire, ritualni predmeti, na izložbi je predstavljeno 150 predmeta pronađenih u grobu mladog faraona 1922. godine, od kojih je 60 prvi put izašlo iz Egipta. Mada čuvena pogrebna maska nije poslata na put.

Ona je iz Kaira išla prvo u Los Anđeles (700.000 posjetilaca) prije nego što je stigla u Pariz, a zatim ide u London u novembru u Galeriju Sači i zatim u druge velike gradove na turneji deset metropola koja se završava 2024. godine.

Blago mladog faraona će tada da bude izloženo u Velikom egipatskom muzeju u Kairu pored fundusa posvećenog Tutankamonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније