Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

21. 09. 2019. 10:19 >> 10:19
1

U ULCINJU

Otvorena izložba "Ulcinjsko pomorstvo kroz vjekove"

"Ulcinjsko pomorstvo kroz vjekove" naziv je izložbe maketa, brodova i dokumentarnih fotografija o ulcinjskom pomorstvu koja je pood brojnom publikom otvorena sinoć u restoranu "Plaza" na Pristanu.

Izložbu çini dio slavne ulcinjske flote i dokumenta kao i modeli važnih brodova čija je istorija vezana za more. Prezentovana su dva najveća ulcinjska broda Poskić i Mašala Biljalji, prvi potonuli brod u prvom svjetskom ratu Zenta i crnogroski titanik Brindisi, zatim maketa ilirske liburnije, kao i mnoge fotografije o pomorstvu.

Predsjednik Skupštine opštine Iljir Čapuni je rekao da su to radovi modelara i kolekkcionara iz Ulcinja i entuzijasta iz Herceg Novog. Dodao je da je ova izložba doprinos radne grupe “ ilirski brod Ulcinja” podržana od Skupštine opštine Ulcinj.

Prema riječima Čapunija Ulcinj ima vjekovnu tradiciju i cilj ove izložbe je da se tragovi ove tradicije sakupe i institucionalno sistematizuju u pogodnoj povijesnoj isntituciji, te da se naprave drveni modeli u realnom formatu ulcinjskih tradicionalnih brodića.

Čapuni je najavio otvaranje pomorskog muzeja u Ulcinju. Prisutne je pozdravio predsjednik opštine Ljoro Nrekić, a izložbu je otvorio Gazmend Čitaku, koji je objavio dvije monografije o pomorstvu Ulcinja.

Đeka Đonaj, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније