Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

20. 09. 2019. 22:18 >> 22:23

OD PONEDJELJKA

Počinju Dani evropske baštine

Obilježavanje ovogodišnjih Dana evropske baštine, manifestacije koju Ministarstvo kulture, u saradnji sa Savjetom Evrope, Evropskom komisijom i lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulture, realizuje dvanaestu godinu zaredom, počeće u ponedjeljak, 23. septembra.

 

Ovogodišnja manifestacija koja se širom Evrope organizuje sa temom "Umjetnost i zabava – baština na pozornici", bazirana je na proslavi 70 godina od osnivanja "Lovćen filma", a kroz prikazivanje dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova u produkciji ovog filmskog preduzeća.

Pored navedenog, preko 30 besplatnih programa biće upriličeno u periodu od 23. do 30. septembra u Budvi, Cetinju, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Tivtu, Herceg Novom i Ulicnju.

Svečano otvaranje manifestacije, na kojem će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, biće upriličeno u Biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici, 23. septembra sa početkom u osam sati.

"U program je uključeno prikazivanje i prvog dugometražnog igranog filma crnogorske produkcije 'Lažni car', reditelja Velimira Stojanovića. Pored navedenog, publika širom Crne Gore imaće priliku da prisustvuje izložbama, predavanjima, radionicama, koncertima i prezentaciji segmenata nematerijalne kulturne baštine. Kao i svake godine, dio aktivnosti u okviru Dana evropske baštine posvećen je najmlađima, pa će edukativni programi za djecu, koji tretiraju pitanja umjetnosti i kulture, biti upriličeni u Podgorici, Cetinju, Tivtu i Nikšiću", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope. Ciljevi manifestacije su povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније