Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

19. 09. 2019. 08:33 >> 08:31

ILIĆEVO ISTRAŽIVANJE

Slovenski magijski simboli na beranskom spomeniku

Znaci na beranskom kamenom spomeniku nijesu turkijske rune, već drevni slovenski magijski simboli čiji su gradivni elementi inkorporirani u staroslovenskj grafiji, kaže filolog Radomir Ilić, i ističe da su njegovi dokazi od velikog značaja za slavistiku.

 

Na predavanju „Antički spomenici crnogorskog Polimlja i Šudikovski kvadar“ koje je sinoć održao u bjelopoljskom Muzeju, filolog Radomir Ilić je obznanio otkriće što je uslijedilo poslije njegovih dugogodišnjih izučavanja antičkih i srednjovjekovnih spomenika sa područja plavske, beranske i bjelopoljske opštine.

Pored iscrpnih analiza bogato ukrašenih rimskih nadgrobnika Gornjeg Polimlja od kojih je neke novootkrivene (rimska stela sa Vranštice) prvi put prezentovao stručnoj i laičkoj javnosti, Ilić se posebno zadržao na gabaritnom neobičnom kamenom spomeniku pronađenom početkom prošlog vijeka u ruševinama manastira Šudikova, koji cijelo stoljeće ne prestaje da zaokuplja pažnju brojnih paleografa i istoričara iz regiona i svijeta.

On je odbacio kao istorijski i lingvistički neutemeljene tvrdnje bugarskih i drugih istraživača da su znaci na šudikovskom kamenu tzv. turkijske rune, već su to po njemu slovenski magijski simboli u narodu poznati pod imenom slovaši koji prema njegovom izlaganju do današnjih dana žilavo pretrajavaju u materijalnim i duhovnim kulturama slovenskih naroda.

 

Ilić je proučavajući njihove oblike i značenja došao, kako kaže, „do frapantnih pokazatelja da su gradivni elementi ovih drevnih slovenskih simboličkih znakova sadržani u strukturi većine grafema najstarije tzv. uglaste ćirilice sa Baščanske ploče, Samuilovog natpisa i drugih staroslovenskih spomenika.

Detaljno obrazlažući na predavanju putem  crteža i slajdova svoj komparativni grafološki metod, Ilić je istakao da se slovenska pismenost pored interakcije sa okruženjem direktno naslanja na svoju drevnu narodnu kulturu i tradiciju.

 Ilićeva studija o ovom centralnom slavističkom pitanju uskoro će biti objavljena. Tribinu su organizovali JU Muzej Bijelo Polje i Matica crnogorska.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније