Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 09. 2019. 14:19 >> 14:18

VIKTORIJA PEROŠEVIĆ

Govor kistom i bojama

Mlada slikarka Viktorija Perošević govori kistom i bojama. Svoja osjećanja nerijetko izražava i drugim likovnim tehnikama.

Svoje viđenje svijeta oko sebe počela je da ilustruje u ranom djetinjstvu. Sa pet godina koristila se vješto slikarskim priborom, a njen dar prema umjetnosti prepoznala je i podsticala majka Vesna.

Izmaštan dječiji svijet bio je nadgradnja za ono što će Viktoriju kroz godine odrastanja opredijeliti da se posveti slikarstvu. Proučavanje umjetničkih stilova i snažna stvaralačka želja opredijelili su je da umjesto veterine studira likovnu Akademiju na Cetinju.

Mladalačka iskustva i doživljaji oblikuju se u radu sa profesorom Ratkom Odalovićem u čijoj je klasi zagazila u treću godinu studija. Svoj umjetnički dar i stvaralačku energiju kreativna bjelopoljka usmjerava na raznovrsne tehnike. Izazov je, kaže, slikanje na velikim platnima. U njenim rukama preradjeno šatorsko krilo pretvara se u pravu umjetničku čaroliju.

Slikanje na šatorskom krilu je i zahtjevno i inspirativno. Viktorija objašnjava da se tako prepušta posebnom stvaralačkom doživljaju.

Studentkinja likovne akademije ima svoje glavne teme koje su joj nepresušna inspiracija. Za jednu takvu dobila je i prvu nagradu prije dvije godine. Bilo je to na izložbi radova studenata prve godine cetinjske likovne akademije. Njen rad studija figure predstavio je umjetničku snagu mlade autorke.

Viktorijina platna su živopisno oslikana portretima, pejzažima, mitološkim bićima. Slika zato što voli i sa svim što joj dodje pod ruke. To su trenuci u kojima uživa i koji nijesu promakli znalačkom oku italijanskih umjetnika. Iz te zemlje dobila je poziv da se usavršava kod poznatih ilustratora i slikara. No, naša sagovornica ima želju da za neke buduće cikluse slika otputuje u Kinu ili Japan.

Pred Viktorijom su mnoga umjetnička razotkrivanja. Slikarsko umijeće još će, kaže doradjivati i dogradjivati, tako da sa planovima o budućnosti ne žuri. Sebi postavlja uvijek nove likovne izazove tragajući za autentičnim opusima. Polazište njenih radova je imaginacija i to za sada mladu slikarku čini posebnom. Slikanje joj daje energiju za stvaranje djela kojima će se na početku treće studijske godine predstaviti na izložbi studentskih radova koju organizuje akademija likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније