Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 09. 2019. 18:50 >> 18:49

BOGDANOVIĆ SA DELEGACIJOM SE

Ojačaćemo mehanizme nezavisnosti RTCG

U toku je i izrada predloga Zakona o nacionalnom javnom emiteru, kojim će, prije svega, biti ojačani mehanizmi nezavisnosti Nacionalnog javnog servisa Radio i televizije Crne Gore, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On se danas sastao sa predstavnicima delegacije koizvjestilaca Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora tokom sastanka, više riječi bilo je o oblasti medija, pri čemu je ministar sagovornike upoznao sa ključnim aktivnostima iz prethodnog vremenskog okvira. Uz to, više riječi bilo je i o mjerama koje se tiču predstojećeg perioda, sa ciljem daljeg unapređenja medijske djelatnosti u Crnoj Gori.

"Predstavnici delegacije izrazili su interesovanje i za oblast finansiranja medija, pri čemu je ministar istakao kako je trogodišnjim ugovorom Vlada Crne Gore opredijelila blizu 50 miliona eura za funkcionisanje nacionalnog javnog servisa, ali i da je državna pomoć komercijalnim medijima od 2011. do danas iznosila više od sedam miliona eura, prvenstveno u pogledu otkupa dugova", navodi se u saopštenju.

Bogdanović je, kako se dodaje, istakao kako je u toku široka revizija medijskog zakonodavstva, kako bi pravni okvir koji tretira tu oblast u narednom vremenu bio još sadržajniji i cjelovitiji.

"U tom pogledu, kako je naglasio, uz širok društveni dijalog, radi se na predlogu Zakona o medijima, sa nizom novih instituta koji se tiču oglašavanja, prava na ispravku, regulaciju komentara, finansijske podrške komercijalnim medijima i zaštite izvora informacija", kazali su iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je, dodao da je, osim navedenih, u pripremi i nacrt Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, čime će doći i do usklađivanja sa Direktivom 2018/1808 Evropskog parlamenta i Savjeta, koja se tiče pružanja te vrste usluga.

Ministar je upoznao sagovornike i sa tim da je u Skupštini Crne Gore obrazovana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

"Tokom sastanka, zaključeno je kako aktivnosti Vlade Crne Gore i zainteresovanih strana u cilju unapređenja medijske djelatnosti treba da budu intenzivne i u predstojećem razdoblju, pri čemu je naglašeno da će Crna Gora u svim procesima iz tog djelokruga imati punu podršku međunarodnih partnera", zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније