Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

08. 09. 2019. 20:27 >> 22:15
2

NJEGOVA PRAUNUKA ANITA

Oformiti pokret "Garibaldi" u Crnoj Gori

"Crna Gora je među prvim zemljama koje su uzele sudbinu svog naroda u svoje ruke i ne znam da li je veća ratnička genijalnost njenog knjaza ili je heroizam samog crnogorskog naroda kome nema premca". Tako je govorio Đuzepe Garibaldi jedna je od najznačajnijih ličnosti novije italijanske istorije , koji je bio veliki prijatelj crnogorskog naroda. Crnu Goru je nedavno posjetila njegova praunuka Anita. U razgovoru za TVCG ona govori o garibaldiju i prijateljstvu sa nasim narodom.

"Više godina sam izučavala istoriju divizije Garibaldi i ja sam i predsjednica te divizije garibaldinaca i antifasista. Ta njihova priča i svi ti događaji, koje su preživjeli u Crnoj Gori me navelo da dođem u ovu zemlju i obiđem te krajeve. Željela sam to i ranije da učinim, ali nije bilo prilike", kazala je Anita za TVCG.

Ona žali što nije posjetila Crnu Goru kada i predsjednik Italije Pertini. 

"Crna Gora je imala jednu veliku srecu, zato što je imala dinastiju koja je uspjela da objedini crnogorski narod i da stvori ideju za koju se vrijedi boriti. Garibaldi je više puta pokazivao privrženost toj dinastiji i crnogorskom narodu, posebno tokom Veljeg rata 1867. i 68. Godine. Čuo je za te bitke i vjerovao u to da će Crnogorci ostvariti svoj cilj. Garibaldi nije mogao da se uključi u te bitke, jer je tada već bio star", kazala je Anita.

Željela bi da se oformi pokret "Garibaldi".

"Bilo bi lijepo da se oformi pokret, koji će da afirmise sve vrijednosti do kojih je držao i sam Garibaldi a to su sloboda, zaštita životne sredine, ravnopravnost muškaraca i žena. Trebalo bi stvoriti jedan takav pokret, pa ga možemo kasnije i nazvati Garibaldi", zaključila je njegova praunuka Anita.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније