Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

31. 08. 2019. 15:55 >> 16:22

POPULARNE "PURGATORIJE"

Završen je 14. Festival mediteranskog teatra

Završen je 14. Festival mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu. Posjetioci su tokom dva mjeseca mogli vidjeti predstave iz Crne Gore i regiona, plesne, književne i muzičke programe. Na ceremoniji zatvaranja dodijeljene su festivalske nagrade, a izvedena je i predstava „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića.

Mediteranske pozorišne svečanosti „Purgatorije“ svakog ljeta Tivat učine ne samo turističkim, već i regionalnm centrom kulturnih dešavanja. Na ovogodišnjem programu bile su 23 predstave, 6 koreografija, 9 koncerata i 6 književnih večeri. 

"Nismo ni mi bili loši kada je Centar za kulturu u pitanju. Imali smo 6 naših predstava na repertoaru, sa punih 18 izvođenja. Usudili smo se da napustimo scene i da odemo i malo u ambijent, a imali smo i 2 rimejka, da vas podsjetim, tu su ’Bokeški d-mol’ i ’Mediterano’. Nastavićemo i nakon festivala da igramo naše predstave, sve zahvaljujući vašem interesu“, kaže Neven Staničić, direktor Centra za kulturu Tivat.

Nagradu za najbolju predstavu dobilo je Jugoslovensko dramsko pozorište za komad "Zašto je poludeo gospodin R".

Glumac Boris Isaković nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu gospodina R., a reditelj te predstave Bobo Jelčić dobio je specijalnu nagradu za umjetničko dostignuće.

"Koristeći djelo Rajnera Fasbindera kao povod, autor i ansambl napravili su predstavu čudesnih značenjskih i poetičkih vertikala, duhovitu ali i nadasve gorku posvetu gubitništvu takozvanog malog čovjeka, onog sličnog nama, djelo koje kod gledalaca postiže katarzu u pravom značenju tog aristotelovskog pojma koji označava suštinu pozorišta“, kaže Dubravka Drakić – članica žirija za dodjelu nagrada "Purgatorije".

Mladi glumac Omar Bajramspahić dobio je nagradu "Ivana Tomičić" za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.

Nenad Jezdić za glumačku bravuru zahvaljujući ulozi Gazde Marka u komadu "Nečista krv". 

"Stručnjaci kažu da su u životu ostvarenog čoveka tri stvari elementarno bitne, jedna je da bude priznat, druga je da je kreativan i treća, verovatno i na prvom mestu da voli i da bude voljen. Ovo je večeras nagrada, dakle priznanje za moju kreativnost, dva sam uslova ispunio, ovo sa ljubavlju je nešto teža priča kod nas, ljubavi nikad dosta. Ljubav moramo prvo u sebi pronaći, dati je drugima, da bi se umnožila i vratila, sa puno ljubavi se zahvaljujem", kaže glumac Nenad Jezdić. 

Ovogodišnji festival mediteranskog teatra „Purgatorije“ završen je predstavom „Vrat od stakla“.

Riječ je o komadu koji kroz sliku jedne građanske porodice, čije tri generacije žive pod istim krovom, govori o društvu, istoriji, ali i ljudskoj duši. Tekst „Vrat od stakla“ potpisuje Biljana Srbljanović, a režiju Jagoš Marković.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније