Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

30. 08. 2019. 10:46   >>  22:19

PROMOCIJA MONOGRAFIJE

Dimitrije Popović dragocjen u crnogorskoj umjetnosti

Djelo Dimitrija Popovića za crnogorsku umjetnost ima poseban značaj, jer nam mnogo toga iz njegovog opusa može poslužiti za primjer kako se može ostvariti dijalog između našeg lokalnog i univerzalnog. Takvih umjetnika nijesmo imali mnogo i zato nam je Dimitrije tako dragocjen u kanonu naše umjetnosti", poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, na promociji monografije napravljene povodom 50 godina umjetničkog stavaralaštva ovog crnogorskog umjetnika.

Kako je dodao, svjesni smo da Popović ima svoje značajno mjesto i u kanonu hrvatske umjetnosti, a svi zajedno znamo da njegovo djelo nadilazi svaki nacionalni okvir. Poseban senzibilitet Popovića u velikoj mjeri proizvod je prostora iz kojeg umjetnik potiče, na kom su se susreli dinarski krš i Mediteran, gdje su se sudarala velika carstva i velike religije.

"On je jedan od naših rijetkih umjetnika koji je u toj kreativnoj nadgradnji unio novu dimneziju, koja se odmiče od dominantnih epskih, racionalnih i istorijskih fascinacija, donoseći jedan metafizičniji, kontemplativniji i melanholičniji pristup, zahvaljujući kojem su nastala djela univerzalnog značenja, koja će i svijet prepoznati", kazao je ministar.

On je dodao da je u monografiji dat prikaz umjetnikovog istraživanja, stilskog i tematskog, njegovog umjetničkog puta od Cetinja do najvećeg hrišćanskog hrama i milenijumskog uspjeha, protežući se na njegov povratak i zanimanje za veliko djelo vanvremenskog Njegoša i vječnu podlovćensku zapitanost.

Bogdanović se na kraju zahvalio i uredniku monografije Božu Biškupiću za, kako je naglasio, poduhvat kojim je umnogome zadužio i crnogorsku kulturu.

Umjetnik je rekao da je sretan i zadovoljan što je 50 godina svoga rada obilježio tako izuzetnom knjigom. Uz sve to zadovoljstvo, prema njegovim riječima, provlači se jedna melanholična nit, ne zbog nagomilanih 50 godina i tog vremena koje je prošlo, već zbog činjenice da je život kratak. Ali isto tako da umjetnost, umjetnički rad i istraživanje daju mogućnost da umjetnik, kroz svoje likovno i literarno stvaranje, otkriva i produbljuje sve one dimenzije tajne ljudske egzistencije - duhovne i fizičke.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Anastazija Miranović, kazala je da ovu monografiju čini izuzetnom upravo to što je satkana od djela i riječi Dimitrija Popovića, jer on pripada malom broju likovnih stvaralaca koji svoju umjetnost znaju da verbalizuju, kako u živom govoru, tako i u pisanoj riječi.

"Dimitrije Popović, slikar, grafičar, vajar, pisac, teoretičar umjetnosti, filozof, intelektualac, umjetnik. Savremeni "uomo universale", čija je opredjeljenost da pripada sebi, svom djelu i svijetu univerzalnih vrijednosti. On je jednako veliki crnogorski i hrvatski, no ništa manje evropski umjetnik", istakla je Miranović.

Ona je naglasila da filozofsko-umjetnički diskurs otvoren još u prvim radovima, hodogramom desetljeća nastavlja da intrigira umjetnički iskaz Dimitrija Popovića kroz različite cikluse kojima je zajednički imenitelj sublimiran u nazivu jednog od njih "Corpus mistykum".

Miranović je dodala kako se, zapravo čini da je cijeli njegov opus put traganja, otkrivanja ljepote, u kojem su anticipirane sve ostale teme.

Akademik Pavle Goranović kazao je da monografija najbolje pokazuje da Dimitrije stvara potez koji misli i misao koja čeka da bude izrečena, naslikana.

"On je u stalnoj kreaciji, traži umjetničku harmoniju u biću, u njegovoj rastočenoj stvarnosti, izgubljenoj prošlosti i sadašnjosti što izmiče. Dimitrije time čini taj potez koji promišlja, u njegovoj umjetnosti um i osjećaj se nadopunjavaju. Zato je riječ o višestrukom 'času anatomije', o neuobičajenom susretu svjetova začetom ovdje na Cetinju, 'Podgranicom'", kazao je Goranović.

Direktor izdavačke kuće "Skaner studio" Dragi Savićević zahvalio se Ministarstvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore i istakao kako mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovom projektu.

Luksuzna monografija, čiji je urednik bivši ministar kulture Hrvatske Božo Biškupić, na 620 strana obuhvata autorove tematske cikluse u vidu dvadeset odabranih tema.
Knjiga pokazuje raskoš i različitost medija kojima se Dimitrije Popović služio kroz decenije, od onih klasičnih poput crteža, slika, grafika, skulptura, pa do savremenih tehnika kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa. U njoj se nalaze i fotografije koje svojom dokumentarnom vrijednošću ilustruju vrijeme nastanka određenih radova ili se dočarava atmosfera otvaranja umjetnikovih izložbi.

Monografija je izašla u biblioteci "Zlatni rez" izdavača "Skaner studija" i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a na koricama nosi umjetnikov autoportret iz 1974. godine koji je označen pojmom ART i koji, prema njegovim riječima, predstavlja sudbonosni profesionalni i umjetnički krst kojeg nosi posljednjih 50 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније