Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio Jadran, objavila B.B. ]

25. 08. 2019. 14:40   >>  14:45

NA KANLI KULI

"San ljetnje noći" zatvorio Operosa festival

Muzičko scenski performans "San ljetnje noći" zatvorio je sinoć na Kanli kuli Operosa Montenegro opera festival, koji je imao do sada najveći broj crnogorskih umjetnika na sceni.

Za "San ljetnje noći" Mendelsona, mjesec unazad pripemali su talentovani umjetnici najvećim djelom iz Crne Gore. Vokalni solisti Milica Lalošević, Vesna Đurković, Vladimir Vučković briljirali su na sceni, dok je Dragan Sekulić narativno uvodio u priču prisutne.

Festival je, kako kažu organizatori Opština i TO Herceg Novi u saradnji sa Operosa Community programom, podržao UNDP, dajući mu i titulu "Zelenog festivala", što ukazuje na međusobnu misiju za bolju budućnost budućih generacija u očuvanju opere i naše planete.

"Operosa festival ove godine može da se pohvali sa četiri premijere od kojih su dvije izuzetno važne za mlade, edukativna opera o vršnjačkom nasilju 'Be My Superstar' u saradnji sa LOD muzičkim teatrom iz Belgije, kao i 'San ljetnje noći', koji promoviše mlade crnogorske talente. Veče Kamerne muzike je performans na kome je mladi kompozor Jug Marković imao prilike da predstavi svoje kompozicije komponovane na pjesmama domaćih poetičara. Mlade operske pjevačice Jana Cvetković i Milena Damjanović predstavile su svoj talenat u najboljem svjetlu, međutim ništa ne bi bilo moguće bez maestralnog gudačkog kvarteta Operosa strings", ističu organizatori.

Operosa festival već najavljuje veliku premijeru Rigoleto opere sljedeće godine, u punom vokalno-orkestarskom sastavu, kao i internacionalna imena, koja će kreirati performans za pamćenje, a čije pripreme počinju već kroz nekoliko dana.

Svi lokalni umjetnici mogu pratiti datume audicija na Operosa društvenim mrežama.

"Operosa Montenegro opera festival, odstupa od onoga na šta smo navikli, uspijeva da nas nanovo iznenadi, obraduje i edukuje o modernim smjerovima i stilovima u ovoj složenoj umjetnosti. Ovogodišnje izdanje festivala izdvaja se i jednim novim aspektom – uključivanje lokalne zajednice, i to mladih iz našeg grada u kreiranje opere", kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Kako je istaknuto, Operosa festival je ove godine okrenut promociji crnogorskih mladih talenata, i edukaciji mlade publike. Od ove godine Operosa otvara novo poglavlje u saradnji s lokalnim obrazovnim institucijama i školama kroz Operosa Community program. Tako je bio uključeno 20 bokeljskih tinejdžera, učenika Muzičke škole iz Podgorice, crnogorskih mladih talenata Operosa Montenegro Orkestar i već iskusni umjetnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније